ΚΟΣΜΟΣ

Long Covid - Σήμα κινδύνου από τον Άντονι Φάουτσι: «Ύπουλη» κρίση δημόσιας Υγείας

Long Covid - Σήμα κινδύνου από τον Άντονι Φάουτσι: «Ύπουλη» κρίση δημόσιας Υγείας
«Υπάρχουν περισσότερα αναπάντητα παρά απαντημένα ερωτήματα» για το σύνδρομο Long Covid, δηλώνει ο Άντονι Φάουτσι AP Photo/Cliff Owen

Σήμα κινδύνου για το σύνδρομο Long Covid εκπέμπει ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποιώντας ότι είναι πρόωρη η κήρυξη νίκης επί της πανδημίας του κορωνοΐού, όχι μόνο λόγω βραχυπρόθεσμων αναγκών, αλλά επειδή η μακρά Covid συνιστά μία «ύπουλη» κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα The Guardian, ο Άντονι Φάουτσι καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μην εφησυχάσει και να συνεχίσει τις προσπάθειες χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της μάστιγας του Long Covid, ο μηχανισμός του οποίου «διαφεύγει» από τους επιστήμονες.

«Είναι μια πολύ ύπουλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που περνά κάτω από τα ραντάρ», διότι δεν υπάρχουν άτομα που νοσηλεύονται ή πεθαίνουν, όμως η λειτουργικότητά τους έχει μειωθεί σημαντικά και, και για λόγους που είναι προφανείς, αυτό δεν προσελκύει τόσο την προσοχή όσο ένα ποσοστό θνησιμότητας», αναφέρει ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ηγηθεί στης προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

«Όταν λέμε ότι αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν 400 άνθρωποι την ημέρα από Covid -πριν από αρκετούς μήνες ο αριθμός ήταν 3.000 με 4.000- αυτός είναι ένας αριθμός που τραβά την προσοχή σας και είναι πολύ πραγματικός. Αλλά όταν πούμε ότι 7 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν πραγματική κόπωση μετά την Covid, ο κόσμος λέει, καλά, τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι πολύ συγκεκριμένο. Και όμως για τον μεμονωμένο ασθενή, θα μπορούσε να είναι εξουθενωτικό», σημειώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μεταξύ 10% και 20% των νοσούντων από Covid-19 έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση και γνωστική δυσλειτουργία.

Ο Άντονι Φάουτσι υπογραμμίζει τις εκτιμήσεις ότι μεταξύ 7,5 έως 23 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εκδηλώσει Long Covid και περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται εκτός του εργατικού δυναμικού ανά πάσα στιγμή.

«Όταν κοιτάζεις τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων στη χώρα και στον κόσμο που έχουν μολυνθεί, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και αν ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει σημαντικά συμπτώματα τόσο από πλευράς βαρύτητας, όσο και από πλευράς διάρκειας, αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα», σημειώνει.

Όμως δεν υπάρχει κανένα τεστ για το Long Covid και τα ακριβή αίτια του παραμένουν μυστήριο, γεγονός που συνιστά εξαιρετική πρόκληση για τους επιστήμονες και τα συστήματα υγείας.

«Ένα από τα ατυχή και απογοητευτικά σημεία, που συνιστούν πρόκληση, είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία [του Long Covid] που δεν ταιριάζουν σε μια γνωστή ή αναγνωρίσιμη παθογόνο διαδικασία, όπως όταν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος σε σημείο όπου μετά βίας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δουλειά, υπάρχει μια εργαστηριακή εξέταση, μία ακτινογραφία ή μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία που δείχνει κάτι και λέει, 'Λοιπόν, κοιτάξτε, υπάρχει φλεγμονή εδώ και αυτός είναι ο λόγος της κόπωσης]», εξηγεί ο Άντονι Φάουτσι.

«Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί της ομίχλης εγκεφάλου. Πώς γίνεται κάποιος που είναι πολύ οξυδερκής διανοητικά και πολύ ενεργητικός ξαφνικά να μην μπορεί να συγκεντρωθεί για περισσότερο από μισή ώρα σε τίποτα; Και πώς γίνεται να μην έχουν πια καμία ανοχή στην άσκηση οι άνθρωποι που είναι κομψοί αθλητές;», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Όλα αυτά είναι μυστήρια που ελπίζουμε να ξεδιπλωθούν και να αποκαλυφθούν κάποια στιγμή στο εύλογα εγγύς μέλλον, αλλά υπάρχουν περισσότερα αναπάντητα παρά απαντημένα ερωτήματα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να διερευνούμε αυτό».

«Η ερώτηση που μας κάνουν συνέχεια είναι: Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Ως γιατρός και επιστήμονας σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, [σ.σ. σας λέω ότι] δεν ξέρετε πραγματικά τι να κάνετε για κάτι μέχρι να μάθετε ποια είναι η βλάβη και δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η βλάβη. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Οι ειδικοί προσπαθούν να λύσουν το αίνιγμα. Τόσο τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) -όπου ο Άντονι Φάουτσι διατελεί διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAD)-, όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) βρίσκονται σε διαδικασία διενέργησης μεγάλης κλίμακας μελετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ