ΚΟΣΜΟΣ

EgyptAir: Αντικρουόμενες οι εκθέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου

EgyptAir: Αντικρουόμενες οι εκθέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου
REUTERS/Yannis Behrakis

Οι έρευνες για την πτήση της EgyptAir συνεχίζονται ενώ υπάρχουν και νέα δεδομένα που ήρθαν στο φως για το δυστύχημα.

Τα ανθρώπινα υπολείμματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir δείχνουν ότι έγινε έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου.

Πέντε μέρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της πτήσης MS804 από το Παρίσι για Κάιρο, κάποια κομμάτια του αεροπλάνου, σωσίβια, προσωπικά αντικείμενα και ανθρώπινα μέλη επιβατών του αεροσκάφους έχουν βρεθεί από τις σωστικές Αρχές.

Ο αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στήριξε την εκτίμησή του με βάση περιορισμένο υλικό από ανθρώπινα μέλη που έχουν μέχρι τώρα περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει μέχρι τώρα ίχνη από εκρηκτικά, τα οποία θα αιτιολογούσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, δήλωσαν οι πηγές.

«Το μέγεθος των υπολειμμάτων δείχνει έκρηξη, με το μεγαλύτερο υπόλειμμα να έχει το μέγεθος παλάμης. Ορισμένα από τα υπολείμματα άρχισαν να φθάνουν την Κυριακή μέσα σε 23 σακούλες», είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι πολύ λίγα υπολείμματα έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην υπηρεσία και ότι είναι πολύ νωρίς να καθοριστεί αν σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο.

Επιπλέον, οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν την ανακοίνωση που είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος, ότι το μοιραίο αεροπλάνο της EgyptAir έκανε απότομη «βουτιά» λίγο προτού χαθεί.

«Δεν υπήρξε καμία στροφή αριστερά ή δεξιά, το αεροπλάνο ήταν σε κανονική πορεία όταν μπήκε στο FIR της Αιγύπτου», διαβεβαίωσε ο Εχάντ Αζμί. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε έκρηξη καθώς η έκθεση δίχνει ότι λίγα λεπτά πριν τη μοιραία πτώση, είχε ανιχνευτεί καπνός.

160520170716 egyptair flight data screengrab smoke alerts exlarge 169

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει ότι από την επικοινωνία του αεροσκάφους με τις ελληνικές αρχές προκύπτει ότι έκανε απότομη «βουτιά» στα 10.000 πόδια προτού χαθεί από τα ραντάρ.

Οι έρευνες προχωρούν καθώς πολλά σημεία του δυστυχήματος δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Κύριο ζήτημα αποτελεί η εύρεση των μαύρων κουτιών του επιβατικού, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο για τις έρευνες.

Καθώς υπάρχει μια σύγχυση και πολλές θεωρίες γύρω από το μυστήριο της πτήσης, συγκεντρώνονται αναφορές από τις ελληνικές και αιγυπτιακές Αρχές.

Αυτή τη στιγμή, αιγυπτιακά και γαλλικά υποβρύχια ερευνούν την περιοχή της μεσογείου σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων σε μια προσπάθεια να βρουν τις καταγραφικές συσκευές του αεροσκάφους, πριν την τελειώσουν οι μπαταρίες. Το γεγονός αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχει περιορισμένος χρόνος.

«Οι ερευνητές ξεμένουν από χρόνο. Εάν δεν βρουν τα μαύρα κουτιά στις επόμενες 30 ημέρες, η εξέταση τους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη συνέχεια καθώς δεν θα μεταδίδουν μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα ηχοεντοπιστικά συστήματα “sonar”», αναφέρει στο CNN ο αναλυτής, ειδικός σε δυστυχήματα αεροσκαφών, Τζάστιν Γκριν (Justin Green).

Εκτός αυτών, έχουν ανακαλυφθεί και μερικά ανθρώπινα μέλη, τα οποία η Αίγυπτος μελετά για ταυτοποίηση. Οικογένειες των θυμάτων έχουν ταξιδέψει στην Αίγυπτο για να πραγματοποιηθεί εξέταση DNA με τα δείγματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Τα δεδομένα μέχρι σήμερα

-Η πρώτη επικοινωνία με τις ελληνικές υπηρεσίες έγινε στη 01:55 ώρα Καΐρου (02:55 ώρα Αθήνας) όταν το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από την Κέα και ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα».

-Στη συνέχεια ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου στις 02:27 (ώρα Καΐρου, 03:27 Αθήνας) με το αεροσκάφος κατά την έξοδο από το ελληνικό FIR αλλά ο κυβερνήτης δεν ανταποκρίθηκε.

-Tο στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου), τρία τέταρτα πριν την προγραμματισμένη άφιξή του.

-Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του.

-Το αεροσκάφος της Egypt Air έκανε μια απότομη αριστερή στροφή 90 μοιρών και μετά κάνοντας κύκλους έχασε απότομα ύψος από τα 37000 πόδια στα 8500, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

-Την ώρα της εξαφάνισης, πετούσε σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές.

-Τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν από ερευνητές, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αxμέντ Αντέλ.

-Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό πολιτικής αεροπορίας είναι πιο πιθανό η αίτια της πτώσης να είναι τρομοκρατική ενέργεια παρά ατύχημα.

-Την εκδοχή του τρομοκρατικού χτυπήματος υποστηρίζουν και αμερικάνικες, ισραηλινές και ρώσικες πηγές.

-Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο βρέφη κι ένα παιδί.

EgyptAir Flight 804: Conflicting reports over final moments
By Michael Pearson, CNN

Διαβάστε ακόμα: EgyptAir: Σε ένα μήνα η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής

EgyptAir: Τι αποκάλυψαν οι φωτογραφίες των δορυφόρων των ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ