ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Δαμασκό μετά από 10 χρόνια

Συρία: Πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Δαμασκό μετά από 10 χρόνια
Ο Χάλεντ Μεσάλ, έφυγε από τη Δαμασκό το 2012 και εγκαταστάθηκε στο Κατάρ Unsplash

Αντιπροσωπεία του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς έφτασε την Τετάρτη στη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον Σύρο, πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, περισσότερα από δέκα χρόνια αφού διέκοψε τους δεσμούς της με την κυβέρνηση της Συρίας μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη χώρα, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Άσαντ, αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία το 2011, με το παλαιστινιακό κίνημα να επικρίνει την αιματηρή καταστολή του.

Ο τότε επικεφαλής της Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάλ, έφυγε από τη Δαμασκό το 2012 και εγκαταστάθηκε στο Κατάρ.

«Αποστολή της Χαμάς έφτασε στη Δαμασκό για διήμερη επίσκεψη», δήλωσε ο Χάλεντ Άμπντελ Μαζίντ επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μια οργάνωση που πρόσκειται στη συριακή κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς αναμένεται να «συναντηθούν με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα)». Ο Άσαντ θα τους δεχθεί στο πλαίσιο αντιπροσωπείας στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι από διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς, υπό τον Χαλίλ Χάγια επικεφαλής του γραφείου αραβικών και ισλαμικών σχέσεων, έφτασε στη Συρία έπειτα από επίσκεψη στην Αλγερία, όπου 14 παλαιστινιακές οργανώσεις – ανάμεσά τους οι αντίπαλες Χαμάς και Φάταχ—υπέγραψαν την προηγούμενη Πέμπτη συμφωνία συμφιλίωσης.

Η επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες αφού η Χαμάς ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη συριακή κυβέρνηση «υπό το φως των γρήγορων περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων που συνδέονται με τον σκοπό μας», μια αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ πολλών χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ