ΚΟΣΜΟΣ

Το Πακιστάν δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν

Το Πακιστάν δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του ηγέτη των Ταλιμπάν
Handout via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο του μουλά Μανσούρ, του ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν, κατά την διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.

Ωστόσο, το Πακιστάν δείχνει επιφύλαξη στην ταυτότητα του άνδρα που χτύπησαν με επιδρομή οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος εσωτερικών του Πακιστάν, Νισάρ Αλί Καν (Nisar Ali Khan), αναφέρει, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές και ότι θα πρέπει να διεξαχθεί τεστ DNA για να επιβεβαιωθεί ότι πέθανε ο μουλάς Μανσούρ.

Επιπλέον τόνισε ότι το σώμα που βρέθηκε στα σύνορα με το Αφγανιστάν ανακτήθηκε απανθρακωμένο, κάτι που δεν το κάνει αναγνωρίσιμο και χαρακτήρισε την επιδρομή της Αμερικής μία κίνηση "κατά της διεθνούς δικαιοσύνης".

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτήν την ευκαιρία για να ακολουθήσουν τον μοναδικό πραγματικό δρόμο για τον τερματισμό της σύρραξης: ακολουθώντας μία διαδικασία συμφιλίωσης με την αφγανική κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Βιετνάμ.

Ο μουλάς Μανσούρ ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος των Ταλιμπάν τον Ιούλιο του 2015 μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προκατόχου του, μουλά Ομάρ.

Ένας από τους διοικητές των Ταλιμπάν που απέρριψε την πληροφορία για τον φόνο του Μανσούρ δήλωσε ότι προκλήθηκε ανησυχία στην οργάνωση.

"Η φήμη δημιούργησε πανικό ανάμεσα σ' αυτούς που μας ακολουθούν σ' όλο το Αφγανιστάν και το Πακιστάν", δήλωσε τηλεφωνικά το στέλεχος των Ταλιμπάν ζητώντας από τους συντρόφους του να αγνοήσουν την πληροφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ