ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τεταμένη κατάσταση στη Χερσώνα - Μαζική «επανεγκατάσταση» κατοίκων πραγματοποιεί η Ρωσία

Ουκρανία: Τεταμένη κατάσταση στη Χερσώνα - Μαζική «επανεγκατάσταση» κατοίκων πραγματοποιεί η Ρωσία
Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας χωριά και αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου Photo by Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images

Επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων της Χερσώνας και μεταφοράς των κατοχικών διοικητικών υπηρεσιών θέτει σε εφαρμογή η Ρωσία, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας» εν όψει «ουκρανικής επίθεσης» -σε μία κίνηση την οποία το Κίεβο καταγγέλλει ως «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης», και «διαβάζει» πίσω από αυτήν μία πιθανή συνολική ρωσική στρατιωτική απόσυρση από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Εκκενώστε άμεσα. Θα υπάρξουν βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Λεωφορεία θα αναχωρούν από τις 7.00 π.μ. προς την Αριστερή Όχθη [σ.σ. την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου]» είναι το μήνυμα που λαμβάνουν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Χερσώνας από την κατοχική διοίκηση.

Ο διορισθείς από το Κρεμλίνο διοικητής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, κάνει λόγο για διαδικασία «επανεγκατάστασης» 50.000 έως 60.000 ανθρώπων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, καθώς και στη ρωσική επικράτεια, σε μία «συντεταγμένη» επιχείρηση -που κατά δήλωσή του θα έχει ολοκληρωθεί εντός εξαημέρου- και περιλαμβάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση όλων των κατοχικών αξιωματούχων και διοικητικών υπηρεσιών.

«Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες. Αναμένουμε επίθεση, και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας ομώνυμης περιφέρειας, είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα ήδη από την έβδομη ημέρα της εισβολής. Περιλαμβάνεται στις τέσσερις περιφέρειες που παράνομα προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία -χωρίς εξ ολοκλήρου να ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα- και στις οποίες κηρύχθηκε σήμερα με διάγμα Πούτιν στρατιωτικός νόμος.

Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας χωριά και αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, αποκαλούμενης και ως Δεξιά Όχθη.

Οι μεθοδικές ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους και πυρά πυροβολικού σε γέφυρες στον Δνείπερο έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν με την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, η οποία εκτός από σύμβολο της ρωσικής ισχύος και προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, είναι στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ρώσων στη Χερσώνα -ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά «έπαθλα» του πολέμου που ίσως σύντομα χάσουν.

O νέος διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία Σεργκέι Σουροβίκιν, ο διαβόητος «στρατηγός Αρμαγεδδών» (που «υπογράφει» την παρούσα κλιμάκωση με μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και ιρανικά drone-καμικάζι) φάνηκε, κατά την «ανάγνωση» του Politico, να έχει προϊδεάσει από το βράδυ της Τρίτης για μία πιθανή ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, μιλώντας για την ανάγκη «να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση αφότου ανέλαβε «δράση».

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Σεργκέι Σουροβίκιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το κέντρο της πόλης της Χερσώνας ή ακόμη και να πλήξει υδροηλεκτρικό φράγμα και να πλημμυρίσουν περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι η Ρωσία οργανώνει μαζικές, αναγκαστικές απελάσεις στη Χερσώνα, διεξάγοντας εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων με ψευδείς πληροφορίες για επικείμενους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και να δικαιολογήσουν έτσι, κατά το Κίεβο, την αποχώρησή τους από τη Χερσώνα και συνολικά τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

O Σέρχι Χλαν, σύμβουλος του εκδιωχθέντος κυβερνήτη της περιφέρειας της Χερσώνας, θεωρεί την επιχείρηση απομακρύνσης πρόδρομο πλήρους ρωσικής στρατιωτικής αποχώρησης από τη δυτική όχθη του Δνείπερου. Και υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν την πόλη αφού φύγουν.

Κατά την εκτίμηση που μεταφέρει, η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει νέα περιφερειακή πρωτεύουσα στο Χενιτσέσκ, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι τράπεζες και γραφεία της κατοχικής διοίκησης στην πόλη της Χερσώνας έχουν ήδη εκκενωθεί.

Ο πληθυσμός της Χερσώνας προ του πολέμου ανερχόταν σε 130.000 κατοίκους, και το Κίεβο θεωρεί πως σήμερα έχει παραμείνει λιγότερο από το ήμισυ εξ αυτών.

O Iβάν Φεντόροφ, Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης στην περιφέρεια της
Ζαπορίζια, χαρακτηρίζει τη ρωσική επιχείρηση «νέα πράξη γενοκτονίας στα κατεχόμενα εδάφη», αναφέροντας ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει τον «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης» ισχυριζόμενο ότι «τους προστατεύει από εχθροπραξίες».

Βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, οι αναγκαστικές μαζικές απελάσεις αμάχων σε ένοπλη σύγκρουση συνιστούν έγκλημα πολέμου -η «βίαιη μεταφορά παιδιών» χαρακτηρίζεται γενοκτονία σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα Associated Press: Πώς «αρπάζει» η Μόσχα παιδιά της Ουκρανίας

Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς πολίτες να αγνοήσουν τις ρωσικές κινήσεις και να μην εγκαταλείψουν την πόλη· ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γερμάκ δηλώνει ότι η Ρωσία τρομοκρατεί αμάχους και κάνει «σόου προπαγάνδας» στη Χερσώνα, ενώ έτεροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μόσχα θέλει να θέσει τους αμάχους υπό «ομηρία» και να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πλάνα στη ρωσική τηλεόραση δείχνουν ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη δυτική όχθη του Δνείπερου και να περιμένουν να επιβιβαστούν σε βάρκες. Δεν είναι σαφές πόσοι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα.

«Τους λένε να φύγουν γιατί οι Ουκρανοί θα βομβαρδίσουν τη Χερσώνα. Ο κόσμος πανικοβάλλεται εξαιτίας της προπαγάνδας», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στο BBC. Mια άλλη γυναίκα αναφέρει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φύγει έως ότου απελευθερωθεί η Χερσώνα. «Κανείς δεν θέλει να απομακρυνθεί», λέει.

«Η εκκένωση που ανακοινώθηκε ισοδυναμεί με εκτοπισμό. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα είδος πανικού στη Χερσώνα και μια εικόνα [για να τροφοδοτηθεί] η προπαγάνδα [της Ρωσίας]» κατήγγειλε ο Σέρχι Χλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ρωσία προχωρά σε εκτοπισμούς, όπως στη σοβιετική εποχή» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι κατά την εκτίμησή του οι κάτοικοι της Χερσώνας θα απομακρυνθούν όχι προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014 και συνορεύει με την περιφέρεια της Χερσώνας, αλλά προς την περιφέρεια του Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία.

O κατοχικός διοικητής Βλαντιμίρ Σάλντο έχει αναγνωρίσει ότι η στρατιωτική κατάσταση στη νότια Ουκρανία «είναι τεταμένη», με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, να απαντά στη Ρωσία ότι η «πραγματικότητα μπορεί να πονάει».

«Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας μετά την πομπώδη ανακοίνωση για την προσάρτηση της Χερσώνας και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ η αυτοανακηρυχθείσα 'διοίκηση της πόλης' [...] εκκενώνει με επίσημο τρόπο εν αναμονή της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα μπορεί να πονάει εάν ζεις σε ένα φανταστικό κόσμο», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ