ΚΟΣΜΟΣ

Eπεισόδια στις Βρυξέλλες στις διαδηλώσεις των συνδικάτων

Eπεισόδια στις Βρυξέλλες στις διαδηλώσεις των συνδικάτων
REUTERS/ ERIC VIDAL

Eπεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της μεγάλης πορείας των συνδικάτων στις Βρυξέλλες κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, όταν μια ομάδα αποτελούμενη από 100 περίπου ατόμων προσπάθησαν να διαταράξουν τη διαδήλωση.

Οι περίπου 60.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών, είχαν αρχίσει να διαλύονται, όταν περίπου 100 άτομα άρχισαν να πετούν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Οι βελγικές αρχές τους διέλυσαν κάνοντας χρήση νερού με πίεση και χημικών. Ορισμένοι από τους ταραξίες είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μαντίλια ή με αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, η διαδήλωση που οργάνωσαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Βελγίου είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή κυλήσει σε ήρεμη ατμόσφαιρα.

Οι συγκεντρωμένοι που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών", "Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας" και "Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία".

Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030. Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων –απεργίες και διαδηλώσεις– μέχρι το φθινόπωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ