ΚΟΣΜΟΣ

Αλλεπάλληλα πλήγματα για τη Λιζ Τρας - Παραιτήσεις μετά από κρίσιμη ψηφοφορία

Αλλεπάλληλα πλήγματα για τη Λιζ Τρας - Παραιτήσεις μετά από κρίσιμη ψηφοφορία
Οι δύο παραιτήσεις σχετίζονται με τον τρόπο που κινήθηκαν στη διάρκεια μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Συνεχίζονται οι τριγμοί στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, με την Λις Τρας να δέχεται νέα πλήγματα. Μετά την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, την παραίτησή τους ανακοίνωσαν τόσο η επικεφαλής για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, όσο και ο αναπληρωτής της.

Πρόκειται για τη βουλευτή Γουέντι Μόρτον, η οποία είχε στηρίξει τη Λιζ Τρας όταν διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία, το καλοκαίρι. Αμέσως μετά τη νίκη της, η Τρας την διόρισε υπεύθυνη της κομματικής πειθαρχίας.

Παράλληλα με την παραίτηση της Γουέντι Μόρτον, παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής της. Οι δύο παραιτήσεις σχετίζονται με τον τρόπο που κινήθηκαν στη διάρκεια μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Οι Εργατικοί θέλησαν να μετατρέψουν την ψηφοφορία σε τεστ αντοχής για την κυβέρνηση της Λιζ Τρας και υπήρξαν φόβοι για συγκεκριμένους βουλευτές των Συντηρητικών ότι θα συνταχθούν με την Αντιπολίτευση κατά της πρωθυπουργού -αν και η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραιτηθεί ακόμη και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, καθώς δεν πρόκειται για πρόταση μομφής.

Παρά ταύτα, οι υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία επέδειξαν μεγάλο ζήλο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα πάει κάτι «στραβά» -ειδικά που είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, προκαλώντας πλήγμα στην εικόνα της Λις Τρας.

Ωστόσο, βουλευτές των Τόρις δεν δέχθηκαν «ήσυχα» τις «απειλές» περί διαγραφής τους στην περίπτωση που συνταχθούν με τους Εργατικούς στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναταραχή στο κοινοβούλιο. Τα γεγονότα οδήγησαν στις δύο παραιτήσεις των υπευθύνων κομματικής πειθαρχίας.

Τελικά, η βραδιά έκλεισε με την Λις Τρας να «γλιτώνει» τις ανταρσίες, αλλά με το γόητρό της να έχει δεχθεί νέα πλήγματα, έπειτα και από τις νέες παραιτήσεις.

Παραίτηση με αιχμές κατά Λιζ Τρας

Νωρίτερα την Τετάρτη, την παραίτησή της υπέβαλε η Σουέλα Μπρέιβερμαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατεύθυνση της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

«Η δουλειά της κυβέρνησης βασίζεται στο να αναλαμβάνουν οι άνθρωποι την ευθύνη για τα λάθη τους. Το να συνεχίζουμε σαν να μην βλέπουν όλοι τι έχουμε κάνει και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα διορθωθούν "μαγικά" δεν είναι σοβαρή πολιτική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής της.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι έστειλε ένα επίσημο έγγραφο από το προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάτι που ήταν αντίθετο με τους κανόνες, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση της Λιζ Τρας λέγοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί στους ψηφοφόρους».

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν ανέλαβε μία από τις κορυφαίες θέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, με αρμοδιότητες που περιλάμβαναν την εποπτεία των βρετανικών συνόρων, την αστυνόμευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η 42χρονη Brexiteer υποστήριξε σθεναρά τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Ο Γκραντ Σαπς είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, μετά την παραίτηση της Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Με την συγκεκριμένη επιλογή, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας στέλνει επίσης ένα μήνυμα ενότητας, αφού ο Γκραντ Σαπς είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Ο 54χρονος Γκραντ Σαπς έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Καταψηφίζουν» οι δημοσκοπήσεις

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η Λιζ Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και το 80% κατηγορούν την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στο ινστιτούτο Ipsos ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εξάλλου στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ