ΚΟΣΜΟΣ

Απέφυγε τις ανταρσίες η Λιζ Τρας στο κοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε πρόταση των Εργατικών

Απέφυγε τις ανταρσίες η Λιζ Τρας στο κοινοβούλιο: Καταψηφίστηκε πρόταση των Εργατικών
Πριν την ψηφοφορία, τουλάχιστον τρεις πρώην υπουργοί των Συντηρητικών, φέρονται να ήταν έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση των Εργατικών Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Καταψήφισε το βρετανικό κοινοβούλιο την πρόταση των Εργατικών να απαγορευτεί η αμφιλεγόμενη πρακτική του fracking, σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίστηκε ως τεστ αντοχής για την κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Περί τους 230 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του fracking και 326 κατά.

Πριν την ψηφοφορία, τουλάχιστον τρεις πρώην υπουργοί των Συντηρητικών, φέρονται να ήταν έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση των Εργατικών για απαγόρευση των γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση ορυκτών κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τον Ιndependent, οι πολέμιοι της μεθόδου του fracking, ισχυρίζονται ότι καταστρέφει το περιβάλλον και προκαλεί ζημιές σε κατοικίες, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απαγόρευσή του το 2019. Η απόφαση αυτή αναιρέθηκε τον περασμένο μήνα.

Προκειμένου να ρίξει τους τόνους και να αποτρέψει τυχόν «ανταρσίες» στις γραμμές των βουλευτών των Τόρις, ο υπουργός για τις Επιχειρήσεις Τζέικομπ Ρις Μογκ διαβεβαίωσε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε δραστηριότητες fracking στις περιοχές τους.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Λιζ Τρας δήλωσε ότι η πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί ακόμα και εάν η κυβέρνηση «έχανε» κατά τη σημερινή ψηφοφορία, καθώς η πρόταση των Εργατικών δεν ισοδυναμούσε με ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ