ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: Εξαφανίστηκαν 600 τόνοι ραδιενεργού υλικού

Φουκουσίμα: Εξαφανίστηκαν 600 τόνοι ραδιενεργού υλικού
REUTERS/DIEGO AZUBEL

Ερευνητές της Φουκουσίμα δεν έχουν εντοπίσει ακόμα 600 τόνους λιωμένου ραδιενεργού υλικού που διέρρευσε από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως αναφέρει στο δίκτυο ABC ο επικεφαλής της ομάδας.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας (TEPCO) στο Τόκιο ελπίζει να εντοπίσει και να περιορίσει το χαμένο ραδιενεργό υλικό μέχρι το 2021.

Όταν έγινε το τσουνάμι το 2011, ο πυρηνικός αντιδραστήρας 1 υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα την εκκροή ραδιενεργού υλικού. Κύρια αιτία για την καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ως επακόλουθο του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας για περιπτώσεις φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.

Επιπλέον, παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.

Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα, η ακριβής τοποθεσία της ραδιενεργούς διαρροής παραμένει μυστήριο για τη TEPCO καθώς η ραδιενέργεια απορροφήθηκε από το έδαφος και παραμένει κάτω από το εργοστάσιο.

«Είναι σημαντικό να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Από τη στιγμή που θα βρούμε τη ραδιενεργή ποσότητα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να την απομονώσουμε», αναφέρει ο Ναοχίρο Μασούντα (Naohiro Masuda) επικεφαλής της έρευνας, σύμφωνα με το RT.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 70 δις στην εταιρεία για να ασχοληθεί με τη Φουκουσίμα. «Αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά. Όπως υπολογίζω θα χρειαστούν συνολικά 240 δις. Πιστεύω ότι το σχέδιο 40 ετών έρευνας είναι αρκετά ικανοποιητικό για το αποτέλεσμα».

Υπολογίζεται ότι 100.000 ιάπωνες που είναι εγκλωβισμένοι στη ζώνη της Φουκουσίμα θα μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι αφού θα τελειώσει το σχέδιο εκκάθαρσης από τη ραδιενέργεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ