ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχία για τις παραδόσεις UAVs στη Ρωσία από το Ιράν

Ουκρανία - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχία για τις παραδόσεις UAVs στη Ρωσία από το Ιράν
Για αποδείξεις ότι τα UAVs χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν ουκρανοί άμαχοι και πολιτικές υποδομές κρίσιμης σημασίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ AP Photo/Maya Alleruzzo (Φωτογραφία αρχείου)

Το ζήτημα της φερόμενης προμήθειας τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) από το Ιράν στη Ρωσία έθεσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις.

«Εκφράσαμε την πολύ σοβαρή ανησυχία μας για το ότι η Ρωσία προμηθεύεται αυτά τα UAVs από το Ιράν», τόνισε ο κ. Πράις σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχουμε πλέον άφθονες αποδείξεις ότι αυτά τα UAVs χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν ουκρανοί άμαχοι και πολιτικές υποδομές κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε.

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις και άλλα προσήκοντα εργαλεία εναντίον όλων όσοι ενέχονται σε αυτές τις παραδόσεις», διεμήνυσε εξάλλου για ακόμη μια φορά ο κ. Πράις.

Αμερικανική ενόχληση για τα ενεργειακά σχέδια Ερντογάν – Πούτιν

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμφανίζονται αντίθετες στη συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με τoν Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, τονίζει ότι «(ως ΗΠΑ) παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων.

«Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας. Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Βεντάντ Πατέλ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, η οποία είναι αρμόδια για θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά εγκλήματα και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ