ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νεκρή 15χρονη που ξυλοκοπήθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στο σχολείο της

Ιράν: Νεκρή 15χρονη που ξυλοκοπήθηκε από δυνάμεις ασφαλείας στο σχολείο της
Ένας μεγάλο αριθμός κοριτσιών αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν AP Photo/Emrah Gurel

Ένα 15χρονο κορίτσι σκοτώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράν αφού ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας σε έφοδο που πραγματοποίησαν στο σχολείο του, καταγγέλλει το συνδικάτο των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιεύει το BBC, η έφηβη Άσρα Παναχί ήταν μία από τους πολλούς μαθητές που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο στην πόλη Αρνταμπίλ.

Τα παιδιά φέρεται να δέχτηκαν επίθεση και να ξυλοκοπήθηκαν αφού αρνήθηκαν να τραγουδήσουν έναν ύμνο που επαινούσε τον ανώτατο ηγέτη.

Με τη σειρά τους αξιωματούχοι του Ιράν διαψεύδουν την κατηγορία, με την κρατική τηλεόραση να υπαινίσσεται πως η Άσρα είχε πρόβλημα με την καρδιά της.

Ένας μεγάλο αριθμός κοριτσιών αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί από όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν πριν από έναν μήνα. Ακτιβιστές και συγγενείς έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις ασφαλείας για τον θάνατό τους, κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Η αναταραχή στη χώρα ξέσπασε μετά τον θάνατο της 22χρονης Mάχσα Αμίνι, που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων του Ιράν που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ.

Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πάνω από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.

Οι γυναίκες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στις διαδηλώσεις βγάζοντας και καίγοντας τις χιτζάμπ τους, ενώ και οι μαθήτριες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης

Οι μαθήτριες του Ιράν πετούν τη χιτζάμπ και εξεγείρονται κατά του θεοκρατικού καθεστώτος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ