ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Μένουν με τους γονείς τους ως τα 34

Έρευνα: Μένουν με τους γονείς τους ως τα 34
REUTERS/ JOSE LUIS GONZALEZ

Οι ευρείες δημογραφικές αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και την απασχόληση έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι νέοι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew, το 2014 -για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 130 χρόνια- οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18 έως 34 ετών ήταν πιο πιθανό να διαμένουν στο σπίτι των γονιών τους, από ότι με τον σύντροφό τους στο δικό τους σπίτι.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην δραματική πτώση του αριθμού των νεαρών Αμερικανών που επιλέγουν να “αποκατασταθούν” πριν από τα 35. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2014, μόλις το 31,6 % των νεαρών Αμερικανών έμεναν με τον σύντροφο ή το σύζυγό τους στο δικό τους σπίτι, έναντι ποσοστού 32,1% που έμενε στο σπίτι με τους γονείς του.

Ανάμεσα στα δύο φύλα, οι διαφορές στις επιλογές στέγης είναι αισθητές. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που εξακολουθούν να μένουν στο σπίτι των γονιών τους μέχρι εκείνη την ηλικία το 2014, είναι περισσότεροι από τις γυναίκες (ποσοστό 35% και 29% αντίστοιχα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των νέων που έμεναν με τους γονείς τους, δεν σημείωσε ρεκόρ το 2014. Αυτό συνέβη το 1940, όταν περίπου το 35% των Αμερικανών μεταξύ 18 έως 34 ετών έμενε με τους γονείς του.

Πηγαίνοντας πίσω στο 1880, ο πιο κοινός τρόπος διαβίωσης ανάμεσα στους νέους ήταν η συμβίωση με τον σύντροφο/σύζυγό τους. Η κορύφωση αυτού του τρόπου διαβίωσης σημειώθηκε το 1960, όταν περίπου το 62% του αμερικανικού έθνους μεταξύ 18-34, διέμενε με το σύντροφό του στο δικό του σπίτι, έναντι μόλις 1 στους 5 που έμενε με τους γονείς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ