ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
Οι περιπολίες γίνονται πλέον με συνοδεία μαχητικών και οι σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό, το οποίο πάντως δεν θεωρείται σκόπιμη κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας (Φωτογραφία αρχείου) UK Ministry of Defence via AP

Ρωσικό μαχητικό εκτόξευσε στις 29 Σεπτεμβρίου πύραυλο κοντά σε βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που περιπολούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, γνωστοποίησε σήμερα, Πέμπτη, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Ρωσία τόνισε πως το συμβάν οφείλεται σε μια τεχνική δυσλειτουργία, με τον Βρετανό υπουργό να υπογραμμίζει ότι τα βρετανικά αεροσκάφη συνοδεύονται πλέον από μαχητικά.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία ανέστειλε τις περιπολίες μετά το περιστατικό και πως εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησης στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι διεξήγαγαν έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού SU-27», είπε ο Ουάλας.

«Αναγνώρισαν επίσης ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Οι περιπολίες γίνονται πλέον με συνοδεία μαχητικών, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ενημερωθεί.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του δεν θεωρεί σκόπιμη κλιμάκωση το συμβάν.

«Δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σκόπιμη κλιμάκωση από τους Ρώσους, η ανάλυσή μας θα συμφωνούσε ότι επρόκειτο για μια δυσλειτουργία. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα όταν επιλέγει κάποιος να χρησιμοποιεί τα μαχητικά με τον τρόπο που έχουν κάνει οι Ρώσοι σε πολλές χρονικές περιόδους», επισήμανε.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το επείγον ταξίδι του για να συναντήσει συμμάχους στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Ουάλας είπε: «Πήγα στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και σε άλλες συναντήσεις και βεβαιώθηκα ότι όλοι κατανοούμε τις διαδικασίες σχεδιασμού μας σχετικά με το τι θα κάναμε μπροστά σε μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ