ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χιλιάδες φορείς του Ζίκα βρίσκονται στη χώρα

ΗΠΑ: Χιλιάδες φορείς του Ζίκα βρίσκονται στη χώρα
REUTERS/Lucy Nicholson

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα τους φόβους τους πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα και έχουν εισέλθει στην χώρα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους φόβους για ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει το δίκτυο ABC.

Ο ιός Ζίκα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις στην κόκκινη ζώνη βρίσκονται: η Ιταλία, η Μάλτα, η Κροατία, το Ισραήλ, η Ισπανία, το Μόναχο, το Σαν Μαρίνο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Σουηδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Γεωργία, η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μοντενέγκρο.

Η μόνη χώρα που έχει χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ταξιδιώτες

Να φορούν ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες και επιπλέον σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

Να χρησιμοποιούν στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως το DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.ά.

Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσουν, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης τους.

Να χρησιμοποιούν κουνουπιέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με τρέχουσα τοπική μετάδοση του ιού Ζίκα, οι ταξιδιώτες συνιστάται να παρακολουθήσουν την υγεία τους για 21 μέρες. Αν παρουσιάσουν πυρετό, πονοκέφαλο, εξάνθημα , επιπεφυκίτιδα , μυαλγίες, αρθραλγίες, πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό και να τον ενημερώσουν για το ταξιδιωτικό τους ιστορικό.

Οι άνδρες ταξιδιώτες που η σύντροφός τους είναι έγκυος συνιστάται να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Επειδή οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό Ζίκα είναι ασυμπτωματικές , συνιστάται στους άνδρες και τις γυναίκες ταξιδιώτες να απέχουν από τις σεξουαλικές επαφές ή να εφαρμόζουν ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;

Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημία κίτρινου πυρετού, το 1947.

Πως μεταδίδεται;

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πως θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Γεωγραφική διασπορά

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή στη Λατινική Αμερική. Ωσ΄τ

Τι είναι η μικροκεφαλία

Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Χιλιάδες βρέφη-θύματα στη Βραζιλία

Ο Ζίκα, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη Βραζιλία στις αρχές του 2015, όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με την μικροκεφαλία, Περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις που συνδέονταν με την μικροκεφαλία αναφέρθηκαν το 2015 στη χώρα, ενώ το 2014, οι περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 147.

Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι περισσότερες από τις εγκύους που διαγνώστηκαν με Ζίκα, είχαν ήπιο πυρετό, εξανθήματα και πονοκεφάλους.

Οι γιατροί στη Βραζιλία, ερευνούν 29 «ύποπτους» θανάτους βρεφών, έπειτα από μία αυτοψία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου και που συνδέει το θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία και το οποίο διαγνώστηκε με Ζίκα. «Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ