ΚΟΣΜΟΣ

Κουβανός πιλότος φτάνει στις ΗΠΑ με μονοκινητήριο διπλάνο σοβιετικού σχεδιασμού

Κουβανός πιλότος φτάνει στις ΗΠΑ με μονοκινητήριο διπλάνο σοβιετικού σχεδιασμού
Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, σχεδόν 200.000 πολίτες της Κούβας συνελήφθησαν στα σύνορα των ΗΠΑ (AP Photo/Eric Gay) / Φωτογραφία αρχείου

Ένας κουβανός πιλότος εγκατέλειψε τη χώρα του κι έφθασε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Φλόριντα με ένα μονοκινητήριο διπλάνο σοβιετικού σχεδιασμού, όπως ανακοίνωσαν οι αερολιμενικές αρχές του Μαϊάμι.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 11:30 (τοπική ώρα· 18:30 ώρα Ελλάδας), το Αντόνοφ An-2, ένα ελικοφόρο διπλάνο που κατασκευάστηκε το 1947, προσγειώθηκε σε ένα αεροδρόμιο στη νότια Φλόριντα, διευκρίνισαν οι αρχές.

Ο χειριστής είπε πως «έφυγε από τη χώρα του και ερχόταν από τη Σάνκτι Σπίριτους», μία επαρχία που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Καραϊβικής όπου κυβερνά κομμουνιστική κυβέρνηση, πρόσθεσαν.

Μέλη της συνοριοφυλακής (CBP), που ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση, μετέβησαν στο σημείο.

Πολλοί Κουβανοί έφυγαν τους τελευταίους μήνες από τη χώρα τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές ελλείψεις ενώ βιώνουν την βαθύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς προσπάθησαν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, σχεδόν 200.000 πολίτες της Κούβας συνελήφθησαν στα σύνορα των ΗΠΑ, από 30.000 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της CBP.

Το ζήτημα προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ