ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αποβιβάστηκαν στον Τάραντα 293 μετανάστες, εννέα ημέρες μετά την αρχική διάσωση

Ιταλία: Αποβιβάστηκαν στον Τάραντα 293 μετανάστες, εννέα ημέρες μετά την αρχική διάσωση
Περίπου οι μισοί από τους 293 διασωθέντες είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι AP Photo/Vincenzo Circosta

Σχεδόν 300 μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, μετά τη διάσωσή τους σε πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις από το πλήρωμα του σκάφους Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Περίπου οι μισοί από τους 293 διασωθέντες είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της επιχείρησης διάσωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν στο Twitter ότι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά αντιμετώπισαν «οδυνηρά ταξίδια, κακομεταχείριση και κράτηση στη Λιβύη» πριν ξεκινήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο Θάλασσα. Διασώθηκαν σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Λιβύης και της Μάλτας, ανέφερε η οργάνωση.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν καταγωγή από την Γκάμπια, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, σύμφωνα με τους διασώστες.

«Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να αποκτήσουμε λιμάνι για την αποβίβαση είναι ακόμη πολύ μεγάλος. Θα έπρεπε να εκχωρηθεί αμέσως μετά την επιχείρηση διάσωσης», δήλωσε ο Ρικάρντο Γκάτι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος βρισκόταν στο πλοίο, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Σε μια ξεχωριστή επιχείρηση νωρίς το Σάββατο, το πλοίο Ocean Viking που εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές διέσωσε σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Μάλτας περίπου 35 μετανάστες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, οι περισσότεροι από τη Συρία.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της σήμερα, Σάββατο, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της να πατάξει την παράτυπη μετανάστευση.

Ένας από τους κύριους εταίρους της στον κυβερνητικό δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό είναι ο επίσης ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας το 2018-19, ο Σαλβίνι προσπάθησε να εμποδίσει τα σκάφη διάσωσης να αποβιβάζουν μετανάστες στα ιταλικά λιμάνια υπο τη ρητορική «προστασίας της χώρας», ωστόσο διώχθηκε ποινικά για την πολιτική αυτή, με την κατηγορία της στέρησης ελευθερίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ