ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υποψήφιος και επισήμως ο Σούνακ - Αγώνας δρόμου για Τζόνσον, Μόρντορντ

Βρετανία: Υποψήφιος και επισήμως ο Σούνακ - Αγώνας δρόμου για Τζόνσον, Μόρντορντ
«Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τους βουλευτές που απαιτούνται», ισχυρίστηκε υπουργός της κυβέρνησης AP Photo/Rui Vieira, File

«Μάχη» στο εσωτερικό των Τόρις για τη διαδοχή της Λιζ Τρας. Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα ότι διεκδικεί την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», έγραψε.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ένα βήμα μπροστά καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των 128 βουλευτών από όλες τις πτέρυγες του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργάτες του Τζόνσον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον έχει τους βουλευτές που απαιτούνται»

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας, δήλωσε σήμερα στο Sky News ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνοντας ότι ο πρώην ηγέτης έχει αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων.

Ερωτηθείς για το εάν ο Τζόνσον θα είναι υποψήφιος, ο Χίτον-Χάρις δήλωσε: «Ναι, αυτό πιστεύω».

«Έχουμε όντως τους αριθμούς…δεν είναι αυτό πρόβλημα».

Στη μάχη και η Πένι Μόρντοντ

Η Πένι Μόρντοντ δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον.

«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ σήμερα στο BBC. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα.

Η συνάντηση Σούνακ - Τζονσον και τα σενάρια

Ο Ρίσι Σουνάκ και ο Μπόρις Τζόνσον, είχαν συνομιλίες όπως επιβεβαίωσαν στο BBC δύο διαφορετικές πηγές.

Η συνάντηση έγινε, αλλά κανένα από τα δύο «στρατόπεδα» δεν αποκάλυψε το περιεχόμενό της. Βρετανικά μέσα πάντως κάνουν λόγο για συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα των Τόρις.

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ένα βήμα μπροστά καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των 128 βουλευτών από όλες τις πτέρυγες του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και πρώην συνεργάτες του Τζόνσον.

Ο Τζόνσον ακολουθεί, καθώς έχει εξασφαλίσει 53 υποστηρικτές. Ωστόσο το επιτελείο του ισχυρίζεται πως έχει τη στήριξη των 100 βουλευτών που απαιτείται προκειμένου να εισέλθει στην κούρσα για την πρωθυπουργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ