ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό Aτομικής Eνέργειας του Ιράν - Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις

Κυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό Aτομικής Eνέργειας του Ιράν - Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις
Δεν είναι σαφές αν η ομάδα χάκερ «Black Reward» που ανέλαβε την ευθύνη διέρρευσε διαβαθμισμένο υλικό, ενώ ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων AP Photo/Middle East Images

O Οργανισμός Aτομικής Eνέργειας του Ιράν ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι χάκερς που ενεργούσαν για λογαριασμό μιας «άγνωστης ξένης χώρας» διέρρηξαν το δίκτυο μιας θυγατρικής της και απέκτησαν ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της.

Μια ανώνυμη ομάδα χάκερ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, απαιτώντας από την Τεχεράνη να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους που συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Η ομάδα δήλωσε ότι διέρρευσε 50 gigabytes εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμβάσεων και κατασκευαστικών σχεδίων που σχετίζονται με τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ και μοιράστηκε τα αρχεία στο κανάλι Telegram.

Δεν είναι σαφές αν το παραβιασμένο σύστημα περιείχε διαβαθμισμένο υλικό.

H κυβερνοεπίθεση έρχεται εν μέσω μαζικών αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα που πυροδότησε η κρατική δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες Ιρανές, πολλές με ακάλυπτο κεφάλι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, χωρίς να διστάζουν να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο, η άγρια καταστολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 122 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδικάτων Εκπαιδευτικών ανέφερε πως η «καθιστική διαμαρτυρία» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «συστηματική καταπίεση και καταστολή» μέσα σε σχολεία από τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε μεγάλη ανταπόκριση σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο μη στρατιωτικός πυρηνικός βραχίονας του Ιράν δήλωσε ότι χάκερς παραβίασαν το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιεί μια εταιρεία που διαχειρίζεται το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας στη νότια λιμενική πόλη Μπουσέχρ. Ο οργανισμός κατηγόρησε μια «ξένη χώρα» για την επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για κυβερνοεπιθέσεις στις υποδομές της χώρας.

«Αυτές οι παράνομες απελπισμένες προσπάθειες αποσκοπούν στην προσέλκυση της προσοχής του κοινού», ανέφερε ο οργανισμός.

Μια ανώνυμη ομάδα χάκερ, που αυτοαποκαλείται «Black Reward», δημοσίευσε στο Telegram αυτό που φαινόταν να είναι αρχεία συμβάσεων, κατασκευαστικά σχέδια και λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό του εργοστασίου Μπουσέρ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2011 με τη βοήθεια της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ