ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στο Κιλιμάντζαρο: Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο μετά από ένα καταστροφικό 24ωρο

Φωτιά στο Κιλιμάντζαρο: Υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο μετά από ένα καταστροφικό 24ωρο
Τα δάση που περιβάλλουν υψηλότερη κορυφή της Αφρικής αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Κιλιμάντζαρο, το οποίο έχει καταχωριστεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και αποτελεί βιότοπο για πολλά απειλούμενα είδη AP Photo (Φωτογραφία αρχείο)

Οι αρχές της Τανζανίας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η φωτιά στο όρος Κιλιμάντζαρο τέθηκε υπό έλεγχο, αφού οι φλόγες κατέκαψαν το ψηλότερο βουνό της Αφρικής για περισσότερες από 24 ώρες, χωρίς να μπορεί να αποτιμηθεί για την ώρα το μέγεθος της καταστροφής. 

Η φωτιά ξέσπασε κοντά στο camp Karanga που χρησιμοποιείται από ορειβάτες, στα περίπου 4.000 μέτρα υψόμετρο στη νότια πλευρά του βουνού.

Το όρος Κιλιμάντζαρο, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, είναι η υψηλότερη κορυφή της Αφρικής στα 5.895 μέτρα. Τα δάση που το περιβάλλουν αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Κιλιμάντζαρο, το οποίο έχει καταχωριστεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και αποτελεί βιότοπο για πολλά απειλούμενα είδη.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, αλλά πριν από δύο χρόνια είχε ξεσπάσει μία άλλη πυρκαγιά που μαινόταν για μια εβδομάδα τον Οκτώβριο του 2020 σε έκταση 95 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο

Χέρμαν Μπατίχο, αξιωματούχος της Αρχής Εθνικών Πάρκων της Τανζανίας, δήλωσε «σίγουρος» ότι ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα μέσω παράνομης λαθροθηρίας ή ντόπιων που εξάγουν μέλι.

Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσαν περιφερειακοί αξιωματούχοι. Δεν μπόρεσαν ωστόσο να πουν με ακρίβεια την έκταση που καλύπτει η φωτιά.

Ωστόσο, ένα αεροπλάνο που μετέφερε τοπικούς αξιωματούχους και ηγετικά μέλη της Αρχής Εθνικών Πάρκων της Τανζανίας (TANAPA) προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση δεν μπόρεσε να προσγειωθεί χθες, Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ