ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έχουν καταστραφεί το 90% των δομών αιολικής ενέργειας

Ουκρανία: Έχουν καταστραφεί το 90% των δομών αιολικής ενέργειας
Έχει επίσης καταστραφεί το 40 ως 50% των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων AP Photo/Matthias Schrader

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί και οι δομές αιολικής ενέργειας στην Ουκρανία, με τον υπουργό Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο να αναφέρει πως έχουν καταστραφεί περίπου το 90% των εγκαταστάσεων.

Έχει επίσης καταστραφεί το 40 ως 50% των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, συμπλήρωσε ο κ. Χαλουσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων, είπε πάντως πως το Κίεβο είχε επεκτείνει σημαντικά τις υποδομές παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πριν από τον πόλεμο, οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 10 ως 11% του ενεργειακού μείγματος, σημείωσε, ωστόσο πλέον η Ουκρανία είναι πιο εξαρτημένη παρά ποτέ από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός μοιάζει να έχει αποδυθεί σε εκστρατεία με σκοπό την καταστροφή των υποδομών που εγγυώνται την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση μεγάλου μέρους της χώρας.

Ζελένσκι: Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε το βράδυ της Κυριακής τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Άμυνας, ότι η Ουκρανία είναι πιθανό ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι - και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα, αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν», σημείωσε.

«Αν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: η Ρωσία το έχει στήσει όλο αυτό. Πιστεύω ότι πλέον ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει όσο πιο σκληρά γίνεται», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αν η Ρωσία έχει προετοιμάσει «μία νέα φάση στην κλιμάκωση, πρέπει να δει τώρα, με προληπτικό τρόπο και πριν από μία από τις καινούργιες "βρωμιές" της ότι ο κόσμος δεν θα το αποδεχθεί».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ότι η ρωσική απειλή για την χρήση πυρηνικών όπλων «και ακόμη περισσότερο κατά της χώρας μας που αποποιήθηκε το πυρηνικό της οπλοστάσιο (...) αποτελεί λόγο τόσο για κυρώσεις, όσο και για μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε προειδοποιήσει μέσω του Twitter ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί για «βρώμικη βόμβα» είναι «παράλογοι» και «επικίνδυνοι».

«Τα ρωσικά ψέματα για το ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία "βρώμικη βόμβα" είναι τόσο παράλογοι όσο και επικίνδυνοι. Κατά πρώτον, η Ουκρανία είναι πιστό μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων: ούτε έχουμε "βρώμικες βόμβες" ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε. Κατά δεύτερον, συχνά οι Ρώσοι κατηγορούν τους άλλους για κάτι που οι ίδιοι σχεδιάζουν», έγραψε στην ανάρτησή του ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ