ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η αποχώρηση του Τζόνσον, το φαβορί Σούνακ και η «μάχη» της Μόρντοντ

Βρετανία: Η αποχώρηση του Τζόνσον, το φαβορί Σούνακ και η «μάχη» της Μόρντοντ
Ο Σούνακ έχει περισσότερους από 150 υποστηρικτές, ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι της Πένι Μορντοντ, η οποία έχει μόλις 30 (AP Photo/Alberto Pezzali)

Η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών αφήνει το μονοπάτι ανοιχτό για τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει την ευκαιρία να πάρει τα «κλειδιά» της Ντάουνινγκ Στριτ ήδη από σήμερα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε τη δημόσια υποστήριξη 59 βουλευτών των Τόρις, πολύ λιγότερους από τους 100 που απαιτούνται για να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο.

Ο Σούνακ έχει περισσότερους από 150 υποστηρικτές, ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι της Πένι Μόρντοντ, η οποία έχει μόλις 25, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τελικώς η Μόρντοντ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη.

Την Κυριακή, αρκετοί μακροχρόνιοι σύμμαχοι του Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένων των Σουέλα Μπρέιβερμαν και Στιβ Μπέικερ, δήλωσαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στον Σουνάκ.

Σε περίπτωση που Σούνακ και Μόρντοντ εξασφαλίσουν υποστήριξη από τουλάχιστον 100 βουλευτές μέχρι σήμερα το απόγευμα, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τον υποψήφιο που προτιμούν.

Τα αποτελέσματα για το ποιος συγκέντρωσε τους 100 υποστηρικτές στο ψηφοδέλτιο θα γίνουν γνωστά σήμερα και αν ο Σουνάκ είναι ο μόνος που φτάνει σε αυτό το όριο, θα γίνει αυτόματα ο τρίτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος.

Ο Τζόνσον και ο Σουνάκ είχαν συνομιλίες αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται επίσης να μίλησε την Κυριακή με την Μόρντοντ, η οποία λέγεται ότι απέρριψε τις εκκλήσεις του να τον υποστηρίξει, σημειώνοντας ότι οι υποστηρικτές της ούτως ή αλλιώς είναι πιθανότερο να στηρίξουν τον Σούνακ, σε περίπτωση απόσυρσής της.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Μορντοντ θα μπορούσε να κερδίσει τη στήριξη ορισμένων εκ των προσώπων που είχαν ταχθεί στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ρίσι Σουνάκ επαίνεσε τον Τζόνσον στο Twitter αργά την Κυριακή, σημειώνοντας ότι ο Τζόνσον για το ρόλο του στο Brexit και την ταχύτατη κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τόνισε δε, πως «οδήγησε τη χώρα μας σε μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ».

Η Βρετανία «θα ήταν πάντα ευγνώμων σε αυτόν για αυτό», έγραψε, προσθέτοντας, «Ελπίζω πραγματικά ότι θα συνεχίσει να συνεισφέρει στη δημόσια ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ανακοινώνοντας την απόσυρσή του από την κούρσα, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι κέρδισε την υποστήριξη 102 συναδέλφων -δύο περισσότερους από το όριο που χρειαζόταν- αν και μόνο περίπου 60 είχαν δηλώσει δημόσια την υποστήριξή τους σε αυτόν.

Ο Τζόνσον είπε ότι πήρε την απόφαση απρόθυμα αφού αναγνώρισε ότι δεν θα ηγηθεί ενός «ενωμένου κόμματος στο κοινοβούλιο».

«Τις τελευταίες ημέρες κατέληξα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε αποτελεσματικά εάν δεν έχετε ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο».

Προς γενικές εκλογές;

Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες για γενικές εκλογές έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Η οπαδός του Τζόνσον, Ναντίν Ντόρις, δήλωσε ότι οι εκλογές είναι πλέον «αδύνατο να αποφευχθούν».

Το Εργατικό Κόμμα, που έχει πλεόν τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, απαιτεί να στηθούν άμεσα κάλπες.

Η Άντζελα Ράινερ, η αναπληρωτής αρχηγός, δήλωσε:

«Οι Τόρις πρόκειται να παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας στον Ρίσι Σούνακ χωρίς αυτός να πει ούτε μια λέξη για το πώς θα κυβερνούσε. Κανείς δεν το ψήφισε αυτό. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη που αποφεύγει τον έλεγχο: τελικά, ήταν τόσο κακός που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατατροπώθηκε από τη Λιζ Τρας».

Ο Σουνάκ ξεκίνησε την επίσημη εκστρατεία του με μια δήλωση ότι η «διόρθωση της οικονομίας» ήταν η προτεραιότητά του, αλλά δεν έδωσε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ούτε παρουσίασε κάποιο επίσημο πρόγραμμα.

Εάν ο Σουνάκ τα καταφέρει τη Δευτέρα, θα γίνει ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Και σε περίπτωση που τελικώς βρεθεί στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Σούνακ θα πρέπει να επιστρατεύσει όλα τα διπλωματικά «όπλα» για να αντιμετωπίσει έναν πραγματικό εφιάλτη.

Μπορεί, όμως;

Υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλα τα ζητήματα για να τον προετοιμάσει για τις πολλαπλές κρίσεις που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

Η διαδικασία

Με βάση τους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της «Επιτροπής 1922» που επιβλέπει τη διαδικασία, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα.

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, που πλέον κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) οι δύο πρώτοι. Το όνομα του νέου ηγέτη θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ