ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Κεντάκι έπειτα από αίτημα του Μπέρνι Σάντερς

ΗΠΑ: Επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Κεντάκι έπειτα από αίτημα του Μπέρνι Σάντερς
Ο Μπέρνι Σάντερς μιλά σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Αναχάιμ (Anaheim) της Καλιφόρνια, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 REUTERS/Mike Blake

H πολιτεία του Κεντάκι (Kentucky) θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος που διεξήχθησαν την 17η Μαΐου και στις οποίες επικράτησε με μικρή διαφορά η Χίλαρι Κλίντον (Hilary Clinton) έναντι του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders), ο οποίος ζήτησε να επαναληφθεί η διαδικασία καταμέτρησης.

«Ζητώ επανέλεγχο και πλήρη επανακαταμέτρηση σε όλα τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και των ψήφων διά πληρεξουσίου σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες των 120 κομητειών», έγραψε ο Σάντερς σε επιστολή του προς την υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας Άλισον Λάντεργκαν Γκριμς (Alison Lundergan Grimes) με ημερομηνία 24η Μαϊου.

Η Γκρίμς, η οποία έχει επίσημα ταχθεί στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Twitter μήνυμα με το αίτημα του Μπέρνι Σάντερς, διαβεβαιώνοντας ότι οι ψήφοι θα επανακαταμετρηθούν την Πέμπτη προκειμένου να «επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των ποσοστών από τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, στο 99,9% των εκλογικών κέντρων, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε το 46,8% των ψήφων έναντι του 46,3% για τον γερουσιαστή από το Βερμόντ, ήτοι μια διαφορά μικρότερη των 2.000 ψήφων από τις 450.000 και πλέον.

Εντούτοις, μια νέα επανακαταμέτρηση δεν θα άλλαζε δραματικά την κούρσα για το χρίσμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη συγκεντρώσει 2.301 εκλέκτορες και της απομένουν μόλις 82 εκλέκτορες για να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία που θα της εξασφαλίσει το χρίσμα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις προκριματικές της 7ης Ιουνίου και κυρίως αυτές στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Περίπου 930 εκλέκτορες διακυβεύονται στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις εκ των οποίων οι 546 θα προκύψουν από τις εκλογές στην Καλιφόρνια.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα επικρατήσει του Μπέρνι Σάντερς με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες στη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που υπολόγισε το RealClearPolitics.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ