ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ψηφοφορίες σε πέντε πολιτείες για την απαλοιφή της δουλείας από το Σύνταγμα

Η ποινή έχει παραμείνει στα βιβλία σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, παρόλο που δεν έχει επιβληθεί από τον Εμφύλιο Πόλεμο (AP Photo/Brynn Anderson)

Την ευκαιρία να ψηφίσουν για την απαλοιφή της δουλείας από τα Συντάγματά τους θα έχουν τον ερχόμενο μήνα οι πολίτες σε πέντε αμερικανικές πολιτείες. 

Όταν η δουλεία τέθηκε εκτός νόμου στις ΗΠΑ το 1865, η 13η Τροποποίηση περιελάμβανε μία εξαίρεση:

«Ούτε η δουλεία ούτε η καταναγκαστική δουλεία, εκτός από τιμωρία για έγκλημα για το οποίο ο δράστης θα έχει καταδικαστεί δεόντως, δεν θα υπάρχουν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή σε οποιοδήποτε μέρος που υπόκειται στη δικαιοδοσία τους», αναφέρει η τροπολογία.

Η ποινή έχει παραμείνει στα βιβλία σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, παρόλο που δεν έχει επιβληθεί από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ωστόσο, τον επόμενο μήνα, οι ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα, το Βερμόντ, το Όρεγκον και το Τενεσί θα έχουν την ευκαιρία να εξαλείψουν την τιμωρία από τα Συντάγματα των πολιτειών τους μια για πάντα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του CNNi για τις εκκρεμείς πρωτοβουλίες ψηφοφοριών.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είτε θα απέκλειαν ρητά τη δουλεία και την καταναγκαστική εργασία ως πιθανές τιμωρίες, είτε θα αφαιρούσαν εντελώς τους όρους από το κρατικό δίκαιο.

Οι υποστηρικτές χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες, αν και πολύ καθυστερημένες και ελπίζουν ότι τα κρατικά κινήματα θα οδηγήσουν μια μέρα στην εξάλειψη αυτής της γλώσσας από την 13η Τροποποίηση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το κίνημα υπογραμμίζει μια μεγαλύτερη ανάγκη άρσης των κανόνων που επιτρέπουν την καταναγκαστική εργασία από κρατούμενους για ελάχιστη έως καθόλου αμοιβή, μια πρακτική που έχει παρομοιαστεί με εξαρτημένη δουλεία. Καμία από τις πέντε αλλαγές που θα εξεταστούν τον επόμενο μήνα δεν θα καταργήσει τη δουλειά στη φυλακή.

«Εάν οι κάτοικοι το ψηφίσουν σε πολιτειακό επίπεδο, τότε πρέπει να πιστέψουμε ότι οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να το υποστηρίξουν ως ομοσπονδιακό μέτρο», δήλωσε η Μπιάνκα Τάιλεκ, εκτελεστική διευθύντρια του Worth Rises, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που κάνει εκστρατεία για την αφαίρεση της ρήτρας από τη 13η Τροποποίηση. «Όσο περισσότερες πολιτείες το κάνουν αυτό, τόσο περισσότερη ομοσπονδιακή υποστήριξη μπορούμε να συγκεντρώσουμε».

Οι πέντε πολιτείες είναι οι τελευταίες που πιέζουν για την εξάλειψη των τιμωριών. Οι ψηφοφόροι της Νεμπράσκα και της Γιούτα αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη γλώσσα που επιτρέπει την καταναγκαστική εργασία ως τιμωρία από τα Συντάγματά τους στις γενικές εκλογές του 2020.

Και το 2018, οι ψηφοφόροι του Κολοράντο ενέκριναν ένα μέτρο κατόπιν ψηφοφορίας για την τροποποίηση του συντάγματος της πολιτείας τους, ώστε να αφαιρέσουν την πιθανότητα υποδούλωσης κάποιου για έγκλημα. Όπως και με τις πολιτείες που θα ψηφίσουν τον επόμενο μήνα, η τροποποιημένη γλώσσα δεν άλλαξε τα επιδόματα απασχόλησης στις φυλακές. Νωρίτερα φέτος, δύο κρατούμενοι που υποστήριξαν ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά τους δικαιώματα βάσει του αναθεωρημένου συντάγματος της πολιτείας, μήνυσαν το κράτος, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τζάρεντ Πόλις.

Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι οι ενάγοντες αναγκάστηκαν να εργαστούν υπό την απειλή τιμωρίας, όπως ότι θα χάσουν τον χρόνο που έχουν μαζέψει για πρόωρη αποφυλάκιση, εάν δεν το έκαναν. Η μήνυση υποστηρίζει ότι το πνεύμα του τροποποιημένου συντάγματος απαγόρευε την «υποχρεωτική» εργασία στη φυλακή, αν και οι εισαγγελείς έχουν καταθέσει αίτηση απόρριψης της αγωγής, λέγοντας ότι η παρακράτηση «προνομίων» δεν μοιάζει με σκλαβιά ή καταναγκαστική δουλεία.

Μια ώθηση για την τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ μια για πάντα

Η αναθεώρηση της 13ης Τροποποίησης είναι ένα τρομακτικό έργο που απαιτεί τα δύο τρίτα και των δύο τμημάτων του Κογκρέσου και τα τρία τέταρτα των νομοθετικών σωμάτων της πολιτείας να συμφωνήσουν. Αλλά οι υποστηρικτές σε κρατικό επίπεδο ελπίζουν ότι οι πρόσφατες προσπάθειές τους μπορούν να έχουν αρκετή δυναμική για να προκαλέσουν μια τέτοια αλλαγή.

«Η ελπίδα είναι ότι μια κρίσιμη μάζα πολιτειών θα αφαιρέσει τις εξαιρέσεις στα συντάγματα των πολιτειών τους και θα παράσχει μια ισχυρή βάση για ένα κίνημα για την κατάργηση και αντικατάσταση της 13ης Τροποποίησης του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο CNNi η Τίντα Μέρφι από το No Exceptions Prison Collective.

Τα τελευταία χρόνια, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν υποβάλει κοινό ψήφισμα για την αφαίρεση της εξαίρεσης από την 13η Τροποποίηση, αλλά οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς.

Αυτό δεν τους πτόησε, αφού η πρόταση έγινε εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο, προσελκύοντας την υποστήριξη δέκα Ρεπουμπλικανών συνυποστηρικτών στη Βουλή.

«Το κενό στην απαγόρευση της δουλείας του Συντάγματός μας όχι μόνο επέτρεψε τη συνέχιση της δουλείας, αλλά ξεκίνησε μια εποχή διακρίσεων και μαζικής φυλάκισης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε στο CNNi ο γερουσιαστής του Όρεγκον Τζεφ Μέρκλεϊ, ένας Δημοκρατικός που εισήγαγε την τροποποίηση στο Κογκρέσο σε αυτή τη σύνοδο. «Για να τηρήσουμε την υπόσχεση του έθνους μας για δικαιοσύνη για όλους, πρέπει να εξαλείψουμε τη ρήτρα δουλείας από το Σύνταγμά μας», πρόσθεσε.

Voters in five states have the chance to wipe slavery and indentured servitude off the books, By Shawna Mizelle, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης