ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΟΗΕ για το κλίμα: Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν κοινό βηματισμό

Σύνοδος ΟΗΕ για το κλίμα: Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν κοινό βηματισμό
«Η δράση και η υποστήριξη για τις ευάλωτες χώρες, τους πληθυσμούς και τις ευάλωτες ομάδες απαιτείται να ενισχυθεί περαιτέρω», αναφέρεται στο προσχέδιο της ΕΕ AP Photo/Virginia Mayo

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν μια απόπειρα να συμφωνήσουν ποια διαπραγματευτική θέση θα υιοθετήσουν στις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα και για το επίμαχο ζήτημα της οικονομικής αποζημίωσης για τις ζημιές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Η ΕΕ, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δέχεται πιέσεις από αναπτυσσόμενες χώρες να αμβλύνει την επί μακρόν αντίστασή της στην καταβολή αποζημίωσης για τις «απώλειες και ζημιές» που προκαλούν οι πλημμύρες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Προσχέδιο της διαπραγματευτικής θέσης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ τον Νοέμβριο, την οποία οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το κλίμα θα αποπειραθούν να εγκρίνουν σήμερα, δείχνει ότι η 27μελής ένωση θα υποστηρίξει τις συνομιλίες για το ζήτημα αυτό στην σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο.

Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ακόμη και το να περιληφθεί το θέμα των απωλειών και ζημιών στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής έχει αποδειχθεί επίμαχο, δεδομένων των αντικρουόμενων απόψεων ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες σχετικά με το πού θα πρέπει να οδηγήσουν οι συνομιλίες αυτές.

«Η δράση και η υποστήριξη για τις ευάλωτες χώρες, τους πληθυσμούς και τις ευάλωτες ομάδες απαιτείται να ενισχυθεί περαιτέρω», αναφέρεται στο προσχέδιο της ΕΕ, σύμφωνα με αντίγραφο του οποίου στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Ωστόσο το κείμενο αυτό παραμένει ασαφές όσον αφορά το αποτέλεσμα που θα πρέπει εν τέλει να έχουν οι συνομιλίες γι'αυτό στην σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 200 χώρες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες σημειώνουν ότι η COP27 θα πρέπει να ιδρύσει ταμείο για την υποστήριξη των χωρών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως ήταν φέτος οι πλημμύρες στο Πακιστάν που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.700 ανθρώπους.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα αποφασίσουν επίσης αν το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να δεσμευτεί για την αναβάθμιση του δικού του στόχου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να είναι πιο φιλόδοξος, σύμφωνα με το προσχέδιο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ