ΚΟΣΜΟΣ

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ
AP Photo/Matt Dunham

Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την «κούρσα» για την ηγεσία των Τόρις, συνεπώς ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί στους βουλευτές των Τόρις στις 16:30 και πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Σούνακ μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της «Επιτροπής 1922» επιβεβαίωσε ότι ο νέος ηγέτης των Τόρις θα προβεί σε δηλώσεις.

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, η έτερη υποψήγια την πρωθυπουργία της χώρας, Πένι Μόρντοντ, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την κούρσα διαδοχής, χρίζοντας ουσιαστικά τον Σούνακ νέο ηγέτη της Βρετανίας.

Ο Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στην στο προσκήνιο της πολικής ζωής της χώρας όταν το 2019, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον και καθώς η θητεία του συνέπεσε με την περίοδο της αρχής της πανδημία, ήταν αυτός που ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας αλλά με οικονομική στήριξη εν μέσω των lockdowns.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον Τζόνσον, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και μετά στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον.

Μόρντοντ: Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου

«Οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα» ανέφερε η Μόρντοντ στην επιστολή παραίτησής της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών.

«Το κόμμα μας είναι τα μέλη μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, είτε ακτιβιστές, είτε χρηματοδότες, είτε υποστηρικτές. Όλοι μας έχουμε μερίδιο στο ποιος είναι ο ηγέτης μας. Οι καιροί που διανύουμε είναι πρωτοφανείς. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό ηγεσίας είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Έλαβαν αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας. Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόταση αυτή έχει ελεγχθεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνημένη διαδικασία του 1922.

» Ως αποτέλεσμα, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου.

» Είμαι υπερήφανη για την εκστρατεία που κάναμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι μας οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», αναφέρει η Μόρντοντ στην επιστολή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ