ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Παράλογος ο ισχυρισμός της Ρωσίας για χρήση «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Παράλογος ο ισχυρισμός της Ρωσίας για χρήση «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απέδωσε τον εν λόγω ισχυρισμό στο μοτίβο ρητορικής που έχει επιλέξει η Ρωσία και στο παρελθόν για τη Συρία AP Photo/Olivier Matthys

«Η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ψευδείς ισχυρισμούς ως πρόσχημα για να κλιμακώσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία» προειδοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο ισχυρισμός ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει βρώμικες βόμβες στο έδαφός της είναι παράλογος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Τα σχόλια του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ήρθαν αφού ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στους Βρετανούς, Γάλλους και Τούρκους ομολόγους του το Σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα» - συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απέδωσε τον εν λόγω ισχυρισμό στο μοτίβο ρητορικής που έχει επιλέξει η Ρωσία και στο παρελθόν για τη Συρία, αλλά και στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία κατηγορεί τους άλλους για αυτό που σκοπεύει να κάνει η ίδια» είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Με τις ουκρανικές δυνάμεις να προελαύνουν στην κατεχόμενη από τη Ρωσία επαρχία Χερσώνα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επικοινώνησε τηλεφώνησε την Κυριακή στους δυτικούς ομολόγους του, προκειμένου να εκφράσει τις υποψίες της Μόσχας ότι το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα», χωρίς ωστόσο να παρέχει κάποιου είδους απόδειξη.

Σε συνέχεια των επαφών Σοϊγκού, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του «την κατάσταση που σχετίζεται με την πιθανή χρήση βρώμικης βόμβας από την Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε σημερινές δηλώσεις του υποστήριξε τους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού, λέγοντας «οι πληροφορίες έχουν ελεγχθεί μέσω των αντίστοιχων διαύλων».

«Δεν είναι μια αβάσιμη υποψία, έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι τέτοια πράγματα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Τρεις από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ουκρανίας, εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση με την οποία απέρριψαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη βρώμικη βόμβα στο έδαφός του, κάνοντας λόγο για πρόσχημα που επινόησε η Μόσχα για την κλιμάκωση του πολέμου.

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία απέρριψαν κατηγορηματικά «τους διαφανώς ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας» με κοινή τους δήλωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τον δυτικό σκεπτικισμό για τις υποψέιες της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

«Η δυσπιστία τους δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή. Η απειλή υφίσταται και είναι προφανής».

Στο βραδινό διάγγελμά του χθες, Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο ρωσικός ισχυρισμός είναι σημάδι ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια τέτοια επίθεση για την οποία θα κατηγορήσει την Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία φέρεται να προετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: η Ρωσία έχει την έχει ήδη προετοιμάσει», είπε ο Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ