ΚΟΣΜΟΣ

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Η ρωσική δικαιοσύνη απέρριψε την έφεση της σταρ του WNBA για μείωση ποινής

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Η ρωσική δικαιοσύνη απέρριψε την έφεση της σταρ του WNBA για μείωση ποινής
Μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε από το δικαστήριο να της αναγνωρίσει ως ελαφρυντικό ότι δήλωσε ένοχη, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολη ήταν για την ίδια η οκτάμηνη -ως τώρα- παραμονή της στη φυλακή AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η έφεση της Αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ για μείωση ποινής απορρίφθηκε από το ρωσικό δικαστήριο του Κράσνογκορσκ.

Η δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης, η οποία αγωνιζόταν στο ρωσικό πρωτάθλημα, συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο σε αεροδρόμιο της Μόσχας, επειδή είχε στην κατοχή της φυσίγγια ατμού που περιείχαν λάδι κάνναβης, ουσία που είναι απαγορευμένη στη Ρωσία.

Καταδικάστηκε για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η Γκράινερ απευθύνθηκε στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης, από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται στο Νοβόγε Γκρισίνο, λίγο έξω από τη Μόσχα. Αναγνώρισε το λάθος της και ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε κάνει και πρωτόδικα, τονίζοντας ότι δεν είχε πρόθεση να παραβεί το νόμο.

Ζήτησε από το δικαστήριο να της αναγνωρίσει ως ελαφρυντικό ότι δήλωσε ένοχη και να μειώσει την ποινή της, υπογραμμίζοντας πόσο δύσκολη ήταν για την ίδια η οκτάμηνη -ως τώρα- παραμονή της στη φυλακή.

«Ήμουν ελάχιστα παραπάνω από τη σημαντική ποσότητα (σ.σ. λαδιού κάνναβης). Άνθρωποι με λιγότερο σοβαρά αδικήματα έχουν λάβει μικρότερες ποινές από τη δική μου», ανέφερε μεταξύ άλλων η 32χρονη παίκτρια.

Η δικηγόρος της Γκράινερ, Μαρία Μπλαγκοβόλινα, χαρακτήρισε «υπερβολική» την ποινή που επιβλήθηκε στην Αμερικανίδα. «Εννέα χρόνια στη φυλακή, είναι μία ποινή που αντίκειται στη δικαστική πρακτική. Δεν υπήρχε πρόθεση στις πράξεις της. Η ουσία χρησιμοποιείτο για ιατρικούς λόγους», ανέφερε μεταξύ άλλων η συνήγορος της Γκράινερ. Ο έτερος δικηγόρος της, Αλεξάντερ Μποϊκοφ, είπε ότι «κανένας δικαστής με το χέρι στην καρδιά, δεν θα πει ειλικρινά ότι η ποινή εννέα ετών ευθυγραμμίζεται με το ρωσικό ποινικό δίκαιο».

Τη διατήρηση της ποινής, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη» είχε ζητήσει νωρίτερα ο εισαγγελέας.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Ρωσία. Η Ελίζαμπεθ Ρουντ, που αυτή τη στιγμή είναι η πλέον υψηλόβαθμη Αμερικανίδα διπλωμάτης στη Μόσχα, παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία και, μετά την ετυμηγορία, χαρακτήρισε την απόφαση «υπερβολική και δυσανάλογη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ