ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ

Νέος κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με τον ακροδεξιό Άβιγκντορ Λίμπερμαν να παίρνει την θέση του υπουργού Άμυνας.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 11 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτέινου.

Από την εκλογική του νίκη, την περασμένη χρονιά, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να διευρύνει την κατά μια έδρα πλειοψηφία του στην Βουλή και ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τον Λίμπερμαν μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα (Zionist Union).

Η επιστροφή του Λίμπερμαν στην εξουσία – είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών – αναμένεται να φέρει αναταράξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό δεδομένης της πατριωτικής ρητορικής του κατά της μειονότητας των ισραηλινών αράβων και των ειρηνευτικών συνομιλιών με πρωτοβουλία των Αμερικανών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιστροφή του Λίμπερμαν, ο οποίος διαμένει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην εξουσία μειώνει τις ελπίδες για την επανέναρξη των συνομιλιών που κατέρρευσαν το 2014.

Η νέα συμφωνία μεταξύ του συντηρητικού Λικούντ του Νετανιάχου και του Ισραέλ Μπεϊτέινου, έπειτα από αρκετές ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων θα δώσει στον πρωθυπουργό που διανύει την τέταρτη θητεία του, τον έλεγχο 67 εδρών από το κοινοβούλιο των 120 εδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ