ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Παρακολούθησε άσκηση με πυρηνικά - Επανέλαβε τα περί βρώμικης βόμβας

Πούτιν: Παρακολούθησε άσκηση με πυρηνικά - Επανέλαβε τα περί βρώμικης βόμβας
Οι βρώμικες βόμβες χρησιμοποιούνται για να σπείρουν πανικό και σύγχυση εξαπλώνοντας ραδιενεργή σκόνη και καπνό στην ατμόσφαιρα AP

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρακολούθησε την Τετάρτη άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο,  ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Ουκρανίας πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα»

«Οι αποστολές που είχαν προβλεφθεί κατά την άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής εκπληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν την «απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος».

Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει κατ΄επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα» - μια βόμβα μαζί με ραδιενεργά υλικά. Δεν έχουν δώσει αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό τους.

Εκ νέου κατηγορίες προς την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ' όψιν της τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα», αναπαράγοντας μια ατεκμηρίωτη κατηγορία που επαναλαμβάνει η Μόσχα τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Το όπλο που σπέρνει πανικό

Υπενθυμίζεται πως μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις βρώμικες βόμβες, τι είναι πώς χρησιμοποιούνται μετά τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Ρωσίας πως ένα τέτοιο όπλο ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει το Κίεβο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι βρώμικες βόμβες χρησιμοποιούνται για να σπείρουν πανικό και σύγχυση εξαπλώνοντας ραδιενεργή σκόνη και καπνό στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με το BBC, είναι μια βόμβα που περιέχει ραδιενεργό υλικό, για παράδειγμα ουράνιο, το οποίο διασκορπίζεται στον αέρα όταν εκρήγνυται το συμβατικό εκρηκτικό του.

Δεν είναι απαραίτητο να περιέχει εξαιρετικά επεξεργασμένο ραδιενεργό υλικό, όπως αυτά που βρίσκει κανείς σε μια πυρηνική βόμβα.

Αντίθετα, θα μπορούσε να περιέχει ραδιενεργά υλικά από νοσοκομεία, πυρηνικούς σταθμούς ή ερευνητικά εργαστήρια.

Αυτό τις καθιστά πολύ φθηνότερες ενώ η κατασκευή τους είναι πιο γρήγορη από αυτή των πυρηνικών όπλων.

Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, για παράδειγμα στο πίσω μέρος ενός οχήματος.

Οι ραδιενεργές εκπομπές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, ωστόσο μια τέτοια βόμβα προκαλεί πανικό στον πληθυσμό.

Μετά την έκρηξη αυτής της βόμβας, η περιοχή θα πρέπει να εκκενωθεί για να γίνει απολύμανση ή να εγκαταλειφθεί εντελώς.

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολόγισε ότι εάν μια βόμβα που περιείχε 9 γραμμάρια κοβαλτίου-60 και 5 κιλά TNT εκραγεί στην άκρη του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, θα καθιστούσε ολόκληρη την περιοχή ακατοίκητη για δεκαετίες.

Για το λόγο αυτό, οι βρώμικες βόμβες είναι γνωστές ως όπλα μαζικής αναστάτωσης.

Ωστόσο, ως όπλα, είναι πολύ αναξιόπιστες.

Για να διασκορπιστεί το ραδιενεργό υλικό σε μια βρώμικη βόμβα στη ζώνη του στόχο της, πρέπει να μετατραπεί σε σκόνη. Αλλά αν τα σωματίδια είναι πολύ λεπτά ή πνέουν ισχυροί άνεμοι, θα διασκορπιστούν και δεν θα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ