ΚΟΣΜΟΣ

Τζόρτζια Μελόνι: Τι πιστεύουν οι Ιταλοί για τη νέα κυβέρνηση - Δημοσκόπηση

Τζόρτζια Μελόνι: Τι πιστεύουν οι Ιταλοί για τη νέα κυβέρνηση - Δημοσκόπηση
Η νέα κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό (AP Photo/Andrew Medichini)

Την γνώμη των Ιταλών σχετικά με την νεοσύστατη κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζει έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Ipsos, η οποία διενεργήθηκε για το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση αν η νέα αυτή κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με πρωθυπουργό τον Μάριο Ντράγκι, το 45% απάντησε «όχι», το 36% «ναι» και το υπόλοιπο 19% δεν εκφέρει γνώμη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους έντεκα υπουργούς (επί συνόλου είκοσι τεσσάρων) που συμμετείχαν ήδη σε παλαιότερες κυβερνήσεις, με πρωθυπουργό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρόκειται για «επιστροφή της παλιάς πολιτικής», το 32% τους θεωρεί «εγγύηση πείρας και ποιότητας» και οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουν σαφή θέση.

Όσο για την νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και το αν «θα κινηθεί με σωστό ή λάθος τρόπο, για την επίλυση καίριας σημασίας ζητημάτων», το 41% απάντησε ότι δεν πρόκειται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το 39% έχει εμπιστοσύνη ότι θα πράξει ορθά και το 20% δεν έχει ακόμη σχηματίσει γνώμη.

Τέλος, με αναφορά στην εξωτερική πολιτική και τους υψηλούς τόνους που, στο παρελθόν, η Μελόνι χρησιμοποίησε, απευθυνόμενη στην Γαλλία και στην Γερμανία, το 64% του στατιστικού δείγματος της έρευνας Ιpsos είναι της άποψης ότι «τώρα η πρωθυπουργός θα πρέπει να κατεβάσει τους τόνους, με ομαλές σχέσεις», το 23% θεωρεί ότι «θα συνεχίσει να υψώνει την φωνή με τους ευρωπαίους συμμάχους» και το 13% δεν είναι σε θέση να απαντήσει.

Η νέα κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες.

Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες.

Η Μελόνι ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου δίνοντας την υπόσχεση να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας της.

Η προγραμματισμένη τελετή παράδοσης- παραλαβής, έγινε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι της Ιταλίας με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να παραδίδει το παραδοσιακό «χρυσό καμπανάκι» στη νέα Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ