ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο πλανήτης κινδυνεύει με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 °C

ΟΗΕ: Ο πλανήτης κινδυνεύει με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 °C
«Μόνο ένας εις βάθος μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας μπορεί να μας σώσει από μια επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή», προειδοποιεί ο ΟΗΕ AP Photo/Michael Sohn, File

Ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου ύστερα από τις «θλιβερά ανεπαρκείς» δεσμεύσεις για το Κλίμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κρατούν τον πλανήτη σε μια πορεία αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, μετά την «θλιβερά ανεπαρκή» πρόοδο για περιορισμό της υπερθέρμανσης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στη Διάσκεψη για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ιδανικά στο 1,5 βαθμό Κελσίου.

Έως τώρα, οι επιπρόσθετες δεσμεύσεις από την προηγούμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα πέρυσι στη Σκωτία αφαιρούν 0,5 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e), λιγότερο από 1% των εκτιμώμενων παγκόσμιων εκπομπών το 2030, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι υφιστάμενες πολιτικές, αν δεν ενισχυθούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου στη θερμοκρασία έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό υψηλοτέρα από τις εκτιμήσεις της περασμένης χρονιάς.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σταδιακά αυξανόμενες αλλαγές, αλλά αυτή η περίοδος τελείωσε. Μόνο ένας εις βάθος μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας μπορεί να μας σώσει από μια επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Οι παγκόσμιες εκπομπές το 2030 υπολογίζονται στα 58 GtCO2e με βάση τις σημερινές πολιτικές. Η διαφορά μεταξύ δεσμεύσεων και περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου είναι 15 GtCO2e κατ' έτος και για τον 1,5 βαθμό είναι 23 GtCO2e κατ' έτος.

Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι ετήσιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% συγκριτικά με τις προβλέψεις για τις εκπομπές με βάση τις σημερινές πολιτικές σε μόλις οκτώ χρόνια και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις τουλάχιστον 4-6 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ