ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη - Ανακούφιση στους Δημοκρατικούς

ΗΠΑ: Η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη - Ανακούφιση στους Δημοκρατικούς
Mια προσωρινή ανάσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δέκα ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές AP Photo/Seth Wenig

Η αμερικανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, δίνοντας μια προσωρινή ανάσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δέκα ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέστρεψε επομένως στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 και η ανάκαμψη είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Τα δύο προηγούμενα τρίμηνα το ΑΕΠ υποχώρησε, κατά 1,6% και κατά 0,6% αντίστοιχα, χωρίς όμως να πέσει η χώρα σε ύφεση, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση και με πολλούς οικονομολόγους. Και αυτό επειδή ναι μεν τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης αντιστοιχούν στον ευρέως αποδεκτό ορισμό της ύφεσης, όμως χάρη στη σταθερότητα της αγοράς εργασίας η πρώτη οικονομία του κόσμου δεν εντάσσεται σε αυτήν την περίπτωση.

Ο υπολογισμός του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είναι η μέθοδος που προτιμούν να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Εάν συγκριθεί η μεταβολή απλώς με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπως κάνουν άλλες προηγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ανέρχεται μόνο σε 0,6%.

Αυτή η ανάκαμψη είναι μια καλή είδηση για τον πρόεδρο Μπάιντεν, δέκα ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να απολέσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Όμως ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει για τους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε λόγο στις αρχές Οκτωβρίου για πιθανότητα «πολύ μικρής ύφεσης» λόγω του πληθωρισμού που παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο σε υψηλό 40ετίας, στο 8,2%. Λόγω του πληθωρισμού άλλωστε μειώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ενώ η «συνταγή» για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών είναι η επιβράδυνση της οικονομίας, με την αύξηση των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά είδη στοιχίζουν πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, ενθαρρύνοντας τις εμπορικές τράπεζες να πράττουν το ίδιο όταν χορηγούν δάνεια. Έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις τέτοιες αυξήσεις και η τάση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίασή της, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ