ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ίλον Μασκ έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του twitter

Ο Ίλον Μασκ έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του twitter
Ο Ίλον Μασκ έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του twitter (Patrick Pleul/Pool via AP, File)

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Ίλον Μασκ, ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπαίνει έτσι ένα τέλος στο σήριαλ, που είδε το Twitter να πηγαίνει στα δικαστήρια για να κρατήσει τον δισεκατομμυριούχο στους όρους μιας συμφωνίας εξαγοράς από την οποία είχε προσπαθήσει να ξεφύγει.

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το ενδιαφέρον του για την εταιρεία δεν ήταν να βγάλει χρήματα.

Ορισμένα κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού, Παράγκ Αγραουάλ, φέρεται να απολύθηκαν.

Το Twitter δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την εξαγορά, αλλά ένας πρώτος επενδυτής της εταιρείας είπε στο BBC ότι η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί.

«Νομίζω ότι το δικαστήριο τον έσπρωξε πέρα από τη γραμμή», δήλωσε ο Ρος Γκέρμπερ, διευθύνων σύμβουλος της Gerber Kawasaki Investments. «Ειλικρινά, αυτό ήταν κάπως μια καταστροφή από την αρχή... Ξεκίνησε πολύ επιθετικά να φλερτάρει το Twitter με τρόπο που πραγματικά ανάγκασε το Twitter να πάει στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων, προκαλώντας στη συνέχεια μια αναστάτωση και μια δημόσια διαφωνία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παράγκ Αγραουάλ, ο οικονομικός διευθυντής Νεντ Σεγκαλ, και η κορυφαία νομικός και στέλεχος πολιτικής της εταιρείας, Βιγιαγια Γκαντε, δεν είναι πλέον στην εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Ο Αγραουάλ και ο Σεγκαλ οδηγήθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο συνιδρυτής του Twitter, Μπιζ Στόουν, τους ευχαρίστησε για τη «συλλογική συνεισφορά» τους στην επιχείρηση.

Οι αναφερόμενες απολύσεις ακολουθούν την είδηση ότι ο Μασκ σχεδίαζε να εξαλείψει σχεδόν το 75% του προσωπικού του Twitter σε μια προσπάθεια να αποπληρώσει το χρέος της εταιρείας. Ο Μασκ αργότερα απέρριψε αυτές τις αναφορές, λέγοντας στους υπαλλήλους ότι δεν θα περιόριζε τόσο μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Οι μετοχές της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα ανασταλούν από διαπραγμάτευση την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Το Twitter μπαίνει τώρα σε ένα νέο κεφάλαιο, με ερωτήματα να παραμένουν σχετικά με το τι σχεδιάζει να κάνει ο Μασκ με μια πλατφόρμα που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και στα μέσα ενημέρωσης, λόγω των ακολούθων του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δημοσιογράφους, σχολιαστές, διασημότητες και πολιτικούς.

Ο Μασκ είπε ότι αγόρασε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει την ανθρωπότητα και ότι ήθελε «ο πολιτισμός να έχει μια κοινή ψηφιακή πλατεία της πόλης». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με τον εαυτό του να μπαίνει στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο κρατώντας έναν νεροχύτη κουζίνας με τη λεζάντα: «Αφήστε το να βυθιστεί!».

Άλλαξε επίσης το προφίλ του στο Twitter σε «Chief Twit».

Πολλοί αναλυτές υποστήριξαν ότι το τίμημα που πληρώνει τώρα ο Μασκ για την εταιρεία είναι πολύ υψηλό δεδομένης της πτώσης των αξιών πολλών μετοχών τεχνολογίας και του αγώνα του Twitter να προσελκύσει χρήστες και να αναπτυχθεί.

Σε μια πρόσφατη δήλωση, ο ιδρυτής της Tesla είπε ότι το Twitter ήταν «ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει μαραζώσει για πολύ καιρό, αλλά έχει απίστευτες δυνατότητες, αν και προφανώς εγώ και οι άλλοι επενδυτές πληρώνουμε υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ