ΚΟΣΜΟΣ

Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη

Κάθε δύο λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΑΛΑΕΒΙΤΣ ΙΓΚΟΡ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, το "Χαμόγελο του Παιδιού" διοργάνωσε εκδήλωση για τις εξαφανίσεις ανηλίκων στην Ελλάδα και διεθνώς.

"Οι εξαφανίσεις παιδιών δε γνωρίζουν σύνορα, για αυτό κάθε χώρα συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλες χώρες. Όπως με πολλά φλέγοντα ζητήματα, το μότο μας είναι: σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά, επισήμανε στην εκδήλωση ο Αλέν Ρεμί, ειδικό στέλεχος της αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των εξαφανίσεων ανηλίκων και εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών, της Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, κάθε δύο λεπτά σημειώνεται και μια εξαφάνιση παιδιού στην Ευρώπη, αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά "Missing Children Europe", ενός δικτύου οργανώσεων από 29 χώρες.

Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το "Χαμόγελο του Παιδιού", το 1ο τετράμηνο του 2016 η γραμμή 11600 για τα Εξαφανισμένα Παιδιά έλαβε 3.143 κλήσεις και συνολικά 60 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Τελικά, το "Χαμόγελο του παιδιού" χειρίστηκε 59 περιπτώσεις, εκ των οποίων 37 βρέθηκαν (62,71%).

Από τα παιδιά που συνεχίζουν να αγνοούνται, τα 19 είναι ασυνόδευτα ανήλικα. Για 9 παιδιά, χαρακτηριστικά, αιτίες εξαφάνισης αποτέλεσαν οι σχέσεις με την οικογένεια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Εξαφανισμένα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες

Συγκεκριμένα, 10.000 παιδιά πρόσφυγων και μεταναστών έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, σύμφωνα με τη Γιούροπολ (Europol), ενώ η "Missing Children Europe" αναφέρει πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ένα στα δύο ασυνόδευτα παιδιά χάνονται από τους χώρους υποδοχής, ενώ το 60% των ασυνόδευτων που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας εξαφανίζονται και δεν ξαναβρίσκονται, περιγράφει η Βρετανική Μονάδα Ελέγχου Ασύλου.

Υπάρχουν στοιχεία για σεξουαλική εκμετάλλευση με επίκεντρο τη Γερμανία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τον Μπράιαντ Ντόναλντ, επιτελάρχη της Γιούροπολ. Η Unicef υπολογίζει πως 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στη Ελλάδα, εκ των οποίων το 10% είναι ασυνόδευτα. Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, το 2014 και 2015 δηλώθηκαν 1.481 εξαφανίσεις. Από αυτά, συνεχίζουν να αναζητούνται 1.096 παιδιά με τα 1.080 να είναι αγόρια και τα 16 κορίτσια.

Από την 1/1/2015 ως τις 30/4/2016, το "Χαμόγελο του Παιδιού" χειρίστηκε συνολικά 32 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, το 2013, 2014 ενώ το 2015 πραγματοποίησε 47 επιτόπιες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" για θύματα παράνομης διακίνησης.

Ο συνολικός αριθμός ασυνόδευτων παιδιών που έχουν μείνει σε σπίτια του οργανισμού είναι 44 παιδιά, ενώ σήμερα μεγαλώνουν στα σπίτια του "Χαμόγελου" 10 παιδιά. 22 παιδιά επανενώθηκαν με την οικογένειά τους, οι οποίες βρίσκονταν στην Αγγλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ενώ οι χώρες καταγωγής των παιδιών ήταν το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και η Αλβανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ