ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για αγορά πυραύλων Tomahawk

Ιαπωνία: Προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για αγορά πυραύλων Tomahawk
Οι πύραυλοι Τόμαχοκ μπορούν να πλήξουν στόχους ως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά, που σημαίνει ότι τομείς της Κίνας και της ρωσικής Άπω Ανατολής θα βρίσκονται εντός βεληνεκούς (AP Photo/ John McCutcheon)

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με αυτήν των ΗΠΑ για την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk τύπου Κρουζ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Οι πύραυλοι Τόμαχοκ μπορούν να πλήξουν στόχους ως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά, που σημαίνει ότι τομείς της Κίνας και της ρωσικής Άπω Ανατολής θα βρίσκονται εντός βεληνεκούς.

Το Τόκιο έχει αποδυθεί στον πιο ευρύ εξοπλισμό των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας και την κλιμάκωση των εντάσεων για διεκδικούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Ο υπουργός προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, περιορίστηκε να πει πως είναι σε γνώση του, προσθέτοντας πως δεν θα κάνει κανένα άλλο σχόλιο προς το παρόν.

«Η κυβέρνηση εξετάζει την απόκτηση δυνατοτήτων αντεπίθεσης, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για κάτι συγκεκριμένο», πρόσθεσε.

Η ανησυχία στο Τόκιο για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας στα ύδατα και στους αιθέρες της περιοχής, ειδικά γύρω από την Ταϊβάν, αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν φέτος πυραύλους σε απόσταση κάπου 160 χιλιομέτρων από την Ιαπωνία, κάνοντας επίδειξη δύναμης εν μέσω της οργής στο Πεκίνο για την επίσκεψη της απερχόμενης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν.

Στο 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας την περασμένη εβδομάδα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιταχυνθεί η προσπάθεια η χώρα του να αποκτήσει ένοπλες δυνάμεις παγκόσμιας κλάσης και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν θα αποκηρύξει ποτέ το δικαίωμά του να χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν.

Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, προορισμένο να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, μολονότι η νήσος των 23 εκατ. κατοίκων έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ