ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Κομισιόν για τον στόχο των μηδενικών ρύπων από ΙΧ έως το 2035

Ικανοποίηση Κομισιόν για τον στόχο των μηδενικών ρύπων από ΙΧ έως το 2035
Θα θέσει τις οδικές μεταφορές σε σταθερή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050

Συμφωνία επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που διασφαλίζει ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά που ταξινομούνται στην Ευρώπη θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Ως ενδιάμεσο βήμα προς τις μηδενικές εκπομπές, τα νέα πρότυπα CO2 θα απαιτούν επίσης οι μέσες εκπομπές στα νέα αυτοκίνητα να μειωθούν κατά 55% έως το 2030 και στα νέα φορτηγά κατά 50% έως το 2030.

Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την έγκριση των νομοθετικών προτάσεων «Fit for 55» που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021 και αποδεικνύεται πριν από την COP27 η εσωτερική εφαρμογή της ΕΕ των διεθνών δεσμεύσεών της για το κλίμα.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Η συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία και στους καταναλωτές: η Ευρώπη αγκαλιάζει τη στροφή προς την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αποδεικνύουν ήδη ότι είναι έτοιμες να φτάσουν στο πιάτο, με τα αυξανόμενα και όλο και πιο προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έρχονται στην αγορά. Η ταχύτητα με την οποία συνέβη αυτή η αλλαγή τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη. Δεν είναι περίεργο ότι αυτό το αρχείο είναι το πρώτο σε ολόκληρο το πακέτο Fit for 55 όπου τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καταλήξει σε μια τελική συμφωνία.»

Αυτό το σαφές μήνυμα προς τους κατασκευαστές και τους πολίτες θα επιταχύνει την παραγωγή και την πώληση οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και θα θέσει τις οδικές μεταφορές σε σταθερή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Αυτή η νέα νομοθεσία θα καταστήσει το σύστημα μεταφορών της ΕΕ πιο βιώσιμο, θα παρέχει καθαρότερο αέρα για τους Ευρωπαίους και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Δείχνει ξεκάθαρα τη δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και δείχνει ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν επιβραδύνει τη μετάβασή μας στην καθαρή ενέργεια, αλλά μάλλον επιταχύνει το έργο μας και μας κάνει να προοδεύσουμε γρηγορότερα για να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050.

Τα επόμενα βήματα

Η σημερινή προσωρινή συμφωνία απαιτεί πλέον επίσημη έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η νέα νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ.

Το ιστορικό

Η αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 για αυτοκίνητα και φορτηγά είναι μία από τις προτάσεις «Fit for 55» που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2021 για να καταστήσει τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία κατάλληλες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η επίτευξη αυτών των μειώσεων εκπομπών την επόμενη δεκαετία είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 και να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τα νομοθετικά εργαλεία έχουν τεθεί για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο για το Κλίμα και να μεταμορφώσουν θεμελιωδώς την οικονομία και την κοινωνία μας για ένα δίκαιο, πράσινο και ευημερούν μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ