ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό δράμα: 7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Προσφυγικό δράμα: 7 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία
Συνολικά 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι τώρα από την Ουκρανία (AP Photo)

Πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία μέχρι τον Αύγουστο, όπως δείχνει έρευνα διεθνών οργανισμών που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες, με σχεδόν το ένα τρίτο να έχει εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορές, σύμφωνα με κοινή έκθεση της υπηρεσίας ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από έξι εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι ή πρόσφυγες από την Ουκρανία είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, συνολικά 14,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει μέχρι τώρα από την Ουκρανία.

Τα τρία τέταρτα από αυτούς πήγαν στις τέσσερις γειτονικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Ο ΟΗΕ προτρέπει Κίεβο και Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε Κίεβο και Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα από τη Ρωσία θα διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά.

«Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο για τη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλον τον κόσμο και την άμβλυνση των δεινών που προκαλεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους η παγκόσμια κρίση που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Βάσει της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, η Ουκρανία κατάφερε να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οι οποίες είχαν διακοπεί μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ισχύς της συμφωνίας αφορούσε αρχικά διάστημα 120 ημερών.

Ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για επέκταση της ισχύος της συμφωνίας έως και έναν χρόνο και εξομάλυνση της διαδικασίας των κοινών επιθεωρήσεων πλοίων από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πρόσφατα ότι εκκρεμούσαν επιθεωρήσεις περισσότερων από 150 πλοίων.

Η Ρωσία έχει επικρίνει τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές εξακολουθούν να παρεμποδίζονται και ότι δεν φθάνουν αρκετές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Η Μόσχα θα μπορούσε να μπλοκάρει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές πέραν του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ