ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κηρύσσει το τέλος της επιστράτευσης, οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα

Η Ρωσία κηρύσσει το τέλος της επιστράτευσης, οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα
AP Photo/Felipe Dana

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ολοκληρώθηκε η επιστράτευση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως έχουν στρατολογήσει εκατοντάδες χιλιάδες μέσα σε ένα μήνα και έχουν στείλει πάνω από το ένα τέταρτο από αυτούς ήδη στο πεδίο της μάχης.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας της Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι 82.000 επίστρατοι έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς εντάχθηκαν ήδη σε στρατιωτικές μονάδες ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους επιστρατευμένους και τις οικογένειές τους και χαιρέτισε τον «πατριωτισμό» τους.

Το Κίεβο ωστόσο αμφιβάλλει ότι αυτή είναι η τελευταία επιστράτευση της Μόσχας με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τονίζει ότι η κακή επίδοση των ρωσικών δυνάμεων σημαίνει ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερους άνδρες.

«Έχουμε αναφορές ότι ο εχθρός ολοκλήρωσε την επιστράτευσή του, σαν να μην υπάρχει πλέον ανάγκη να στείλει νέα κύματα Ρώσων πολιτών στο μέτωπο. Εμείς αισθανόμαστε πολύ διαφορετικά στις πρώτες γραμμές του μετώπου», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Παρόλο που η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στις θέσεις μας χρησιμοποιώντας εφέδρους, αυτοί είναι τόσο κακώς προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι, χρησιμοποιούνται τόσο βάναυσα από τη διοίκησή τους, που μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι πολύ σύντομα η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί ένα νέο κύμα ανθρώπων για να στείλει στον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η μερική επιστράτευση που διέταξε ο Πούτιν, όπως σημειώνει το Reuters, έγινε αφού οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις, ιδίως σε μέρη της Ρωσίας που κατοικούνται μειονότητες που παραπονέθηκαν ότι στοχοποιούνταν δυσανάλογα για να σταλούν στο μέτωπο.

Στο ίδιο δημοσίευμα το Reuters επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για επιστράτευση την περίοδο που ενέκρινε τα σχέδια για την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών.

Η Δύση περιγράφει αυτές τις κινήσεις ως κλιμάκωση και απάντηση στις οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης που έδειξαν ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει τον πόλεμο.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές είπαν ότι οι έφεδροι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έλλειψης στρατιωτών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου ωστόσο το σχέδιο της Μόσχας θα κριθεί από το κατά πόσο μπορεί να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει σωστά το προσωπικό αυτό.

Επιπλέον βοήθεια από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν επιπλέον 275 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού από αποθέματα του Πενταγώνου, ανεβάζοντας τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στη χώρα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν σε περισσότερα από 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να παράσχει στην Ουκρανία τις δυνατότητες αεράμυνας που χρειάζεται, με δύο αρχικά εξελιγμένα αντιαεροπορικά NASAMS έτοιμα για παράδοση στη χώρα τον επόμενο μήνα.

Σημείωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους της για παράδοση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ