ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του APEC

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις θα αντικαταστήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του APEC
Η Χάρις θα συμμετάσχει στη θέση του και θα μεταβεί ακολούθως στις Φιλιππίνες AP/Matt Rourke

Η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύνοδο κορυφής του APEC που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Μπανγκόκ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο έπειτα από μια διπλωματική περιοδεία, προκειμένου να παραστεί στον γάμο της εγγονής του.

Ο Μπάιντεν θα μεταβεί στις 11 Νοεμβρίου στη διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ, COP27, που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα συνεχίσει τη διπλωματική περιοδεία του μεταβαίνοντας από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου στο Μπαλί, στην Ινδονησία, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), έπειτα από έναν σταθμό στην Καμπότζη από τις 12 έως τις 13 του μηνός για τη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Όμως δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης στις 18-19 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Χάρις θα συμμετάσχει στη θέση του και θα μεταβεί ακολούθως στις Φιλιππίνες, έναν από μακρού σύμμαχο της Ουάσινγκτον.

«Η επίσκεψή της θα επαναβεβαιώσει και θα ενισχύσει τη συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Φιλιππίνες και θα υπογραμμίσει το εύρος της συνεργασίας μας ως φίλων, εταίρων και συμμάχων», αναφέρει μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει να αποκτήσει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, έπειτα από δύσκολες στιγμές με τον προκάτοχό του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Ο Μάρκος αρνήθηκε πρόσφατα να αγοράσει στρατιωτικά ελικόπτερα από τη Ρωσία και προτίμησε να συνάψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ναόμι Μπάιντεν, η μεγαλύτερη από τις εγγονές του προέδρου, ανακοίνωσε στις αρχές του έτους ότι πρόκειται να παντρευτεί στις 19 Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο, θα είναι ο 19ος γάμος που οργανώνεται στην κατοικία ενός Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τη White House Historical Association.

Διπλωμάτες και ειδικοί στις ασιατικές υποθέσεις δίνουν μεγάλη σημασία στην παρουσία Αμερικανών προέδρων σε αυτές τις συνόδους κορυφής, βλέποντας σε αυτήν την απόδειξη της δηλωμένης δέσμευσης της Ουάσινγκτον στην περιοχή την ώρα που η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε συμμετάσχει ούτε κι αυτός στην τελευταία σύνοδο κορυφής του APEC το 2018 στην Παπούα-Νέα Γουινέα, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να τον αντικαθιστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ