Ιταλία: Αυξήσεις-ρεκόρ στα τρόφιμα και την ενέργεια
Μετά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση) από μέρους του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών (Unc) αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων.
Πιο αναλυτικά, το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.
Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση του 29,4%, των λαχανικών του 25,1% ενώ το αλεύρι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες ακρίβυνε κατά 23,7%.
Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7% ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.
Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνες το κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση του 329%.
Ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα, προέβλεψε ότι βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ' ότι την περσινή χρονιά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιταλία: Ρεκόρ 38 ετών για τον πληθωρισμό – Στο 11,9% τον Οκτώβριο
Ενεργειακή κρίση: Η Ιταλία θωρακίζεται για τον χειμώνα
Ρέντη: Φωτιά στον προαύλιο χώρο βιομηχανίας
14:22
Βελόπουλος: «Η κυβέρνηση κάνει το άσπρο μαύρο στον αγώνα των αγροτών - Η αλήθεια δεν κρύβεται»
14:11
Η σκηνή που έκανε την Λίλι Κόλινς να κλάψει από τα γέλια στο «Emily in Paris» (pics)
14:00
Ζελένσκι: Στηρίζει τριμερή για Ουκρανικό - Ζητά διευρυμένες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους
13:51