ΚΟΣΜΟΣ

Ομίχλη σκέπασε το Φθινοπωρινό Λονδίνο

Ομίχλη σκέπασε το Φθινοπωρινό Λονδίνο
REUTERS/Toby Melville

“Το ρολόι της πόλης έδειχνε μόλις τρεις τ’ απόγευμα, μα είχε κιόλα σκοτεινιάσει.

...O καιρός ήταν μουντός ολημερίς και τα κεριά τρεμόλαμπαν στα παράθυρα από τα γειτονικά γραφεία σαν κόκκινες κηλίδες στην καφετιά, βαριά ατμόσφαιρα. Η ομίχλη ξεχυνόταν και τρύπωνε σε κάθε χαραμάδα και κλειδαρότρυπα κι ήτανε τόσο πυκνή που, αν και το σοκάκι ήταν στενό, τα σπίτια αντικρύ μόλις και αχνοφαίνονταν. Βλέποντας το σκούρο σύννεφο να χαμηλώνει κατά τη γη σκοτεινιάζοντας το καθετί, θα ’λεγε κανείς πως η φύση ανάσαινε εκεί κοντά και σκαρφιζόταν κάτι τρομερό...”, απόσπασμα από την "Παραμονή Χριστουγέννων" του Καρόλου Ντίκενς, του Άγγλου δημοσιογράφου, συγγραφέα, του κορυφαίου μυθιστοριογράφου της βικτωριανής Αγγλίας, λίγο πριν μας συστήσει τον πιο τσιγκούνη ήρωα της λογοτεχνίας, τον Σκρούτζ.

Φθινοπωρινό παραμύθι στο Λονδίνο. Σκηνή βγαλμένη από ιστορία του Καρόλου Ντίκενς. Πέπλο ομίχλης έχει καλύψει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα το Λονδίνο. Η ορατότητα έχει περιοριστεί σε μερικές δεκάδες μέτρων. Το εμβληματικό ρολόι Big Ben με δυσκολία διακρίνεται. Το ίδιο ο Τάμεσης και οι δρόμοι. Μοναδική χρωματική αντίθεση δημιουργούν τα κόκκινα λεωφορεία και τα φώτα των δρόμων.

Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί και στα δύο αεροδρόμια της πόλης. Η ταλαιπωρία για τους κατοίκους μεγάλη. Ωστόσο, η ομίχλη χάρισε μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα σε επισκέπτες και τουρίστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ