ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Βραζιλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17:00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο με τρεις ώρες αργότερα AP/Matias Delacroix

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βραζιλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες 156 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του αριστερού πρώην προέδρου, και φαβορί αυτής της αναμέτρησης, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17:00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα της πιο πολωμένης εκλογικής διαδικασίας στην σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας θα γίνουν γνωστά δύο με τρεις ώρες αργότερα.

Μειώθηκε η διαφορά ανάμεσα στους δυο υποψηφίους

Σημειώνεται πως η αναμέτρηση αναμένεται ιδιαίτερα αμφίρροπη, αφού δημοσκόπηση λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες δίνει οριακό προβάδισμα (στο όριο του στατιστικού σφάλματος) στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της MDA για λογαριασμό της συνομοσπονδίας εργαζομένων στις μεταφορές (CNT), o Λούλα εξασφαλίζει το 51,1% των προθέσεων ψήφου έναντι 48,9% του Μπολσονάρου.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης της MDA στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αποδείχθηκαν πλησιέστερα στην ετυμηγορία της κάλπης, καθώς οι περισσότερες εταιρείες υποτιμούσαν τον Μπολσονάρου και προεξοφλούσαν θρίαμβο του Λούλα.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο Λούλα είναι φαβορί - όχι όμως ακλόνητο - για τον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας και μπορεί να ολοκληρώσει έτσι μια θεαματική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο μετά την αποφυλάκισή του με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αφού νωρίτερα είχε καταδικαστεί για διαφθορά.

Ωστόσο, ο Μπολσονάρου διέψευσε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου και πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η ετυμηγορία της κάλπης δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Σε δημοσκόπηση της AtlasIntel, ο Λούλα εξακολουθεί πάντως να διατηρεί προβάδισμα έξι μονάδων. Οι αναλυτές της AtlasIntel το αποδίδουν στην υποστήριξη των οπαδών της κεντρώας γερουσιαστού Σιμόνι Τέμπετ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ