ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκαν πέτρινα δαχτυλίδια των Νεάντερνταλ

Βρέθηκαν πέτρινα δαχτυλίδια των Νεάντερνταλ
Pinterest

Δύο μυστηριώδη πέτρινα δαχτυλίδια βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο στη Γαλλία, τα οποία δημιουργήθηκαν από τους Νεάντερνταλ πριν από 176.500 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι τα αρχαία "ξαδέλφια" του ανθρώπινου γένους είχαν αναπτυγμένο εγκέφαλο, καταρρίπτοντας τις μέχρι σήμερα θεωρίες.

Τα κοσμήματα βρέθηκαν κάτω από κοιτάσματα σταλαγμιτών και έχουν οβάλ σχήμα 40 εκατοστών. Είχαν ανακαλυφθεί τυχαία το 1990, τελείως ανέπαφα από το πέρασμα του χρόνου στο σπήλαιο Bruniquel της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι πιθανόν ανήκουν σε Ευρωπαίους κατοίκους καθώς η ιδέα του ότι θα μπορούσαν οι Νεάντερνταλ να είχαν πολύπλοκες συμπεριφορές, δεν ταίριαζε με τα δεδομένα της εποχής.

Ωστόσο, μια ομάδα αρχαιολόγων από το πανεπιστήμιο του Μπορντό της Γαλλίας, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές χρονολόγησης, διαπίστωσε ότι οι σταλαγμίτες είχαν δημιουργηθεί πριν από 176.500 χρόνια. Το γεγονός αυτό απέρριψε τις προηγούμενες εκτιμήσεις, φέροντας ως δημιουργoύς τους Νεάντερνταλ.

«Τα δαχτυλίδια βρέθηκαν 336 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, που δείχνει ότι οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου μάλλον ζούσαν στο σπήλαιο. Αυτό καταγράφεται ως ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη του είδους», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Γιακουέ Γιάμπερτ (Jacques Jaubert), στο Associated Press.

Όπως περιγράφει ο ερευνητής, τα δαχτυλίδια ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα ενώ βρέθηκαν πάνω τους και ίχνη φωτιάς. «Ο σχεδιασμός τους σίγουρα έγινε από ανθρώπους δεν υπάρχει αμφιβολία», αναφέρει ο αρχαιολόγος.

Οι Νεάντερνταλ που δημιούργησαν τα αρχαία κοσμήματα ήθελαν να φτάσουν βαθειά μέσα στο σπήλαιο, όπου δεν υπήρχε φυσικός φωτισμός. Πιθανόν να ερευνούσαν το σπήλαιο σαν ομάδα και να είχαν συνεργαστεί πάνω στη δημιουργία των δαχτυλιδιών, χρησιμοποιώντας τη φωτιά για να βλέπουν στο σκοτεινό σπήλαιο. «Αυτές είναι περίεργες περιηγήσεις, σίγουρα για σημαντικούς σκοπούς που δεν γνωρίζουμε ακόμα», τονίζει ο Γιάμπερτ.

Η ανακάλυψη έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών που θέλουν να μελετήσου την νοητική ανάπτυξη του εγκεφάλου, τον τρόπο ζωής καθώς και την επικοινωνία του γένους των Νεάντερνταλ.

«Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι μια ομάδα εφήβων Νεάτερνταλ διερευνούσαν το υπόγειο περιβάλλον του σπηλαίου και καθώς ανέκαθεν οι έφηβοι έχουν την τάση να παίζουν με φωτιές, είναι πιθανόν να είχαν σπάσει κάποιους σταλαγμίτες ή να είχαν χάσει τα δαχτυλίδια που στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στο ορυκτό και παρέμειναν εκεί για όλα αυτά τα χρόνια» γράφει στο περιοδικό "Nature" ο ερευνητής των Νεάντερνταλ και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λέιντεν, στην Ολλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ