ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο

Πόλεμος Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο
Ο ανώτερος προεδρικός σύμβουλος Αντόν Γκερασένκο είπε ότι «τουλάχιστον τρεις» εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την πόλη ενώ «40 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ» εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία (AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File)

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (31 Οκτωβρίου) στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ. 

Ο ανώτερος προεδρικός σύμβουλος Αντόν Γκερασένκο είπε ότι «τουλάχιστον τρεις» εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την πόλη ενώ «40 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ» εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία.

Η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent έγραψε στο Twitter: «Περίπου 7-8 εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και την περιοχή του Κιέβου νωρίς τη Δευτέρα. Η αιτία των εκρήξεων είναι προς το παρόν άγνωστη».

Ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι χτυπήθηκαν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής.

«Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων σε κρίσιμες υποδομές, τμήμα της πρωτεύουσας αποκόπηκε. Δεν υπάρχει παροχή νερού σε ορισμένες περιοχές. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», σημείωσε.

Ο περιφερειακός στρατιωτικός αρχηγός Ολεξίι Κουλέμπα είπε ότι η «επίθεση με πυραύλους συνεχίζεται» ενώ η αεράμυνα της Ουκρανίας εργάζεται για να αποτρέψει τις επιθέσεις.

Παράλληλα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία σήμερα το πρωί.

Ένας χάρτης που κοινοποιήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έδειξε μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους σε συναγερμό, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Κιέβου, του Χαρκόβου, του Σούμι, της Ζαπορίζια και της Οδησσού.

Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν «τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής».

Η Ρωσία αποσύρει μονάδες από την Χερσώνα

Το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι η Ρωσία σκοπεύει να αποσύρει το βαρύ πυροβολικό της από τη Χερσώνα, και να μεταφέρει τις μονάδες του σε άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής.

Η τελευταία έκθεση του ουκρανικού στρατού, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής, αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός λαμβάνει προπαρασκευαστικά μέτρα για την απόσυρση μονάδων πυροβολικού από τη δεξιά όχθη της Χερσώνας, με την επακόλουθη πιθανή μεταφορά τους σε άλλες κατευθύνσεις».

Μια ενημερωμένη έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας πρόσθεσε:

«Οι προετοιμασίες για την εκκένωση μεμονωμένων μονάδων και στρατιωτικού εξοπλισμού του εχθρού από τη δεξιά όχθη της Χερσώνας βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ωστόσο, αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Μόσχα αναφέρουν ότι η κατάσταση «παραμένει αμετάβλητη».

Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της περιοχής Κιρίλ Στρεμούσοβ δημοσίευσε μια ενημέρωση μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram αργά την Κυριακή, η οποία έλεγε:

«Η πόλη της Χερσώνας συνεχίζει να ζει τη ζωή της. Όλοι όσοι θέλουν να φύγουν από τη δεξιά όχθη της πόλης μπορούν ελεύθερα να κινούνται κατά μήκος οργανωμένων διασταυρώσεων. Η κατάσταση στη γραμμή επαφής παραμένει αμετάβλητη».

Οι ουκρανικές δυνάμεις «συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν μια αντεπίθεση στη Χερσώνα», πρόσθεσε ο Στρεμούσοβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ