ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Συγκλονιστικά βίντεο από την φονική κατάρρευση της πεζογέφυρας

Ινδία: Συγκλονιστικά βίντεο από την φονική κατάρρευση της πεζογέφυρας
Η πολιτεία του Γκουτζαράτ έχει υποβάλει μήνυση κατά της υπηρεσίας που χειριζόταν τη συντήρηση της γέφυρας μήκους 230 μέτρων (AP Photo/Ajit Solanki)

Συγκλονίζουν τα βίντεο από την κατάρρευση της κρεμαστής πεζογέφυρας στην Ινδία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 134 ανθρώπους, ενώ ορισμένα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για 140 νεκρούς.

Όπως φαίνεται σε αυτά, η γέφυρα αρχίζει ξαφνικά να κλυδωνίζεται, την ώρα που πάνω της βρίσκεται πλήθος ανθρώπων, μερικοί από τους οποίους κουνάνε τα χέρια τους, αδυνατώντας να φανταστούν τι θα επακολουθούσε.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, η γέφυρα καταρρέει και σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτή, πέφτουν μέσα στο νερό.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Γκουτζαράτ, Χαρς Σανγκάβι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 200 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στη γέφυρα στην πόλη Μόρμπι όταν κατέρρευσε στον ποταμό το βράδυ της Κυριακής. Ένα καλώδιο στο ένα άκρο φαίνεται να έχει σπάσει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για μία θρησκευτική γιορτή πάνω στη γέφυρα και γύρω από αυτήν, όταν υποχώρησαν τα καλώδια που την κράταγαν.

Η πολιτεία του Γκουτζαράτ έχει υποβάλει μήνυση κατά της υπηρεσίας που χειριζόταν τη συντήρηση της γέφυρας μήκους 230 μέτρων, η οποία χτίστηκε τον 19ο αιώνα και άνοιξε ξανά την περασμένη εβδομάδα μετά τις ανακαινίσεις.

Μια ειδική ερευνητική επιτροπή πέντε ατόμων έχει συσταθεί για να διερευνήσει το περιστατικό, είπε ο Σανγκάβι, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες προσωπικό από κρατικές και εθνικές ομάδες αρωγής σε καταστροφές και τον ινδικό στρατό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο Σανγκάβι δεν είπε πόσοι άνθρωποι αγνοούνται, αλλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δεκάδες στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ανθρώπους να κρατιούνται από τα καλώδια και τα συντρίμμια της γέφυρας, καθώς ομάδες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να τους προσεγγίσουν, ανέφερε το Reuters. Κάποιοι ανέβηκαν στην κατεστραμμένη κατασκευή για να φτάσουν στις όχθες του ποταμού, ενώ άλλοι κολύμπησαν για να σωθούν.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και πολλά παιδιά, δήλωσε ο βουλευτής Mohanbhai Kalyanji Kundariya στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Μιλώντας αργότερα τη Δευτέρα, ο ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας Ασόκ Γιαντάβ είπε ότι επτά από τους τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 56 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο μετά τη θεραπεία.

Οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν αποζημίωση από το Εθνικό Ταμείο Αρωγής του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ