ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα εκτόξευσε το τελευταίο τμήμα του διαστημικού της σταθμού

Η Κίνα εκτόξευσε το τελευταίο τμήμα του διαστημικού της σταθμού
Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος «Μενγκτιάν» εκτοξεύθηκε με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B, από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα. AP Photo / Hu Zhixuan

Η Κίνα εκτόξευσε τη Δευτέρα (31 Οκτωβρίου) τον τελευταίο από τους τρεις θαλαμίσκους που θα αποτελέσουν τον διαστημικό της σταθμό, ο οποίος θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος «Μενγκτιάν» εκτοξεύθηκε με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B, από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.

Τον Απρίλιο του 2021 η Κίνα άρχισε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού με την εκτόξευση του θαλαμίσκου «Τιάνχε», κύριου χώρου διαβίωσης των αστροναυτών.

Φέτος τον Ιούλιο εκτόξευσε τον «Γουεντιάν», όπου θα εκτελούνται επιστημονικά πειράματα. Ο βάρους 23 τόνων «Μενγκτιάν» είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος.

Η ολοκλήρωση του κινεζικού διαστημικού σταθμού, που έχει σχεδιαστεί για μια διάρκεια ζωής 10 ετών, θα είναι ένα ορόσημο για τις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας, καθώς ο ΔΔΣ της NASA θα σταματήσει ενδεχομένως να λειτουργεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του σταθμού, η Κίνα σχεδιάζει να διεξαγάγει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα.

Η διεθνής ζήτηση για πειράματα στον κινεζικό σταθμό θα αυξηθεί επίσης αν ο ΔΔΣ αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον 3.000 επιστημονικά πειράματα έχουν διεξαχθεί πάνω στον ΔΔΣ από τον Νοέμβριο του 2000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ