ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Σούνακ για το μεταναστευτικό

Βρετανία: Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Σούνακ για το μεταναστευτικό
Η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, αντιμέτωπη με επικρίσεις καθώς η μεταναστευτική κρίση επιδεινώνεται AP Photo/Alastair Grant

Κριτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις συνθήκες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον, στην Αγγλία, δέχεται η κυβέρνηση Σούνακ τόσο από την βρετανική αντιπολίτευση όσο και από τους Τόρις.

Πρώτη κρίση στην κυβέρνηση Ρίσι Σούνακ: η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν δέχεται επικρίσεις σήμερα τόσο για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα όσο και για την αμφιλεγόμενη παραμονή της στο υπουργείο.

Η 42χρονη υπερσυντηρητική των Τόρις -που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «όνειρό» της είναι να δει παράτυπους μετανάστες να απελαύνονται από τη Βρετανία προς τη Ρουάντα- είναι αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα.

Παρά τις υποσχέσεις ότι χάρη στο Brexit η Βρετανία θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα σύνορά της, η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές στη Μάγχη.

Περίπου 40.000 έχουν κάνει το επικίνδυνο αυτό ταξίδι από την αρχή του 2022. Σχεδόν 1.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με βάρκες το Σάββατο και άλλοι 468 έκαναν το πέρασμα την Κυριακή, σύμφωνα με βρετανικό το υπουργείο Άμυνας.

Σε αυτό το γεγονός ήρθε να προστεθεί η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον, στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου επικρατεί συνωστισμός και στο οποίο επικρατούν πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.

Η κατάσταση εκεί είναι «εντελώς απαράδεκτη», κατήγγειλε ο συντηρητικός βουλευτής Ρότζερ Γκέιλ στο BBC.

«Απλώς βρίσκονται εκεί πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε αφήσει να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος επικεφαλής επιθεωρητής Συνόρων και Μετανάστευσης, ο Ντέβιντ Νιλ, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα αξιοθρήνητες» συνθήκες στο κέντρο αυτό υποδοχής.

Αρχικά το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε για να προσφέρει κατάλυμα σε περίπου 1.500 μετανάστες και για διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Ωστόσο πλέον εκεί διαμένουν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, ενώ μία οικογένεια από το Αφγανιστάν δήλωσε στον Νιλ ότι βρίσκεται στο κέντρο επί 32 ημέρες.

Ο επιθεωρητής δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι μεταξύ των περίπου 11.000 ανθρώπων που πέρασαν από το κέντρο τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν τέσσερα περιστατικά διφθερίτιδας.

«Ο υπεύθυνος, είτε πρόκειται για τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών είτε τον νυν, πρέπει να λογοδοτήσει», υπογράμμισε ο Γκέιλ.

Σφοδρή κριτική για τις άθλιες συνθήκες στο Μάνστον

Ο συνθήκες παραμονής στο Μάνστον επιδεινώθηκε μετά την προσωρινή μεταφορά εκεί 700 ανθρώπων χθες, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, αφού το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο οποίο διέμεναν στο Ντόβερ έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι ελαφρά.

Ο ύποπτος για την επίθεση εντοπίστηκε νεκρός σε πρατήριο βενζίνης, σύμφωνα με την αστυνομία, με τον Τύπο να αναφέρει ότι αυτοκτόνησε.

Η Μπράβερμαν έκανε λόγο για «ανησυχητικά» συμβάντα σε ανάρτησή της στο Twitter, το μοναδικό δημόσιο σχόλιο που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες.

Η επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών αποχώρησε από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας στις 19 Οκτωβρίου αφού παραδέχθηκε ότι έστειλε επίσημο έγγραφο από προσωπικό της μέιλ.

Όμως μετά τον διορισμό του στην πρωθυπουργία ο Σούνακ της έδωσε και πάλι το υπουργείο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαρκ Σπένσερ παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχουν «τεράστιες δυσκολίες» και ότι είναι ανάγκη οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται «με ανθρωπιά».

Σε ανοικτή τους επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα περισσότερες από 120 ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μπράβερμαν να δημιουργήσει ασφαλείς οδούς για τους αιτούντες άσυλο και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ