ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Πούτιν με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο Πούτιν αναμένει, υπό βροχή, να υποδεχθεί τους Ιλχάμ Αλίγεφ και Νικόλ Πασινιάν στο Σότσι Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ειρηνευτικές συνομιλίες με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη συγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φιλοξενεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Τη στιγμή που οι δυνάμεις του βομβαρδίζουν ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, και η συμφωνία για τα σιτηρά έχει μπει στο «πάγο», ο Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξενεί στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίγεφ σε αναζήτηση συμβιβασμού γύρω από τη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Έπειτα από προπαρασκευαστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να «ξεμπλοκάρουν» οι υποδομές μεταφορών για να ενισχυθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αρμενίας.

Είχε επίσης χωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, εν όψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ιλχάμ Αλίγεφ στο θέρετρο ΣότσιMikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν «εγκλωβιστεί» σε μια σύγκρουση δεκαετιών για τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αρμενία από τότε που έληξε ο αυτονομιστικός πόλεμος, το 1994.

«Βλέπουμε τις προσεγγίσεις των συναδέλφων μας για το τι συμβαίνει στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και γύρω από το Καραμπάχ. Αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία, επομένως πρέπει ακόμα να [σ.σ. προσπαθήσουμε] την τερματίσουμε», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι συνομιλίες Πούτιν με τους Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίγεφ αφορούν στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020 προς επίτευξης της οποίας μεσολάβησε η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου έξι εβδομάδων, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε εκτεταμένες περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και παρακείμενων εδαφών που οι αρμενικές δυνάμεις κατείχαν επί δεκαετίες.

Περισσότεροι από 6.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες.

Η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 στρατιώτες στην περιοχή για να υπηρετήσουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι θα πιέσει το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη ρωσική ειρηνευτική ζώνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να επιδιώξει την απελευθέρωση των Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου, αναφέρει το Associated Press. Η επέκταση της ρωσικής ειρηνευτικής εντολής είναι επίσης υπό συζήτηση, μεταδίδουν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νέος γύρος εχθροπραξιών ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, όταν περισσότεροι από 200 στρατιώτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για την πρόκληση των συγκρούσεων.

Η Ρωσία είναι ο βασικότερος σύμμαχος και υποστηρικτής της Αρμενίας. Σε μια λεπτή γραμμή ισορροπίας, διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, αλλά έχει επίσης αναπτύξει θερμούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν.

Σε μία δήλωση που υποδεικνύει ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Μπακού, ο Πούτιν είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο είχε συμβουλεύσει την κυβέρνηση Πασινιάν πριν από τις εχθροπραξίες του 2020 να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό, βάσει του οποίου οι αρμενικές δυνάμεις θα παραχωρούσαν τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που κατέλαβαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 .

Ο Πούτιν στηλίτευσε το γεγονός ότι «η ηγεσία της Αρμενίας έχει ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο».

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε όχι μόνο αυτά τα εδάφη, αλλά και σημαντικά κομμάτια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ