ΚΟΣΜΟΣ

Συντρίμμια ρωσικού πυραύλου «φέρνουν» τον πόλεμο στη Μολδαβία

Συντρίμμια ρωσικού πυραύλου «φέρνουν» τον πόλεμο στη Μολδαβία
Πύραυλος εκτοξεύεται κατά της Ουκρανίας από πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας Russian Defense Ministry Press Service via AP

Εντείνεται η ένταση μεταξύ μεταξύ Κισινάου και Μόσχας αφότου συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κατέπεσαν σε μολδαβικό χωριό, με την πρώην σοβιετική δημοκρατία να «απαντά» με την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη.

Το περιστατικό με την πτώση του πυραύλου αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την Μολδαβία, υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, που πλήττεται από τις συνέπειες της σύρραξης.

Εκ μέρους της ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε στη Μολδαβία σε δήλωση καταδίκης των συνεχιζόμενων ρωσικών επιδρομών κατά ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Ως αντίδραση η Μολαβία κήρυξε persona non grata εργαζόμενο της ρωσικής διπλωματικής στο Κισινάου, προκαλώντας την οργή της Μόσχας, η οποία και προειδοποίησε με αντίμετρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του διπλωματικού υπαλλήλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφότου κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στο μολδαβικό ΥΠΕΞ, όπου και έλαβε σχετική ενημέρωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας τόνισε ότι ειπώθηκε στον Ρώσο πρέσβη ότι «οι πυραλικές επιθέσεις σε γειτονική χώρα συνεχίζουν να αυξάνουν τους κινδύνους για την ασφάλεια και οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται όλο και περισσότερο τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου».

«Οι επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές δημιουργούν επίσης αυξανόμενες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας», ανέφερε το μολδαβικό υπουργείο Εξωτερικών, έπειτα από ένα ακόμη μπαράζ ρωσικών επιδρομών κατά ζωτικής σημασίας υποδομών που στοχεύει στον ενεργειακό «στραγγαλισμό» της Ουκρανίας.

Αρκετές κατοικίες υπέστησαν καταστροφές από τα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου, που αναχαιτίστηκε από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, και τα οποία έπεσαν σε μολδαβικό χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ένας πύραυλος, ο οποίος κατερρίφθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, έπεσε στις παρυφές του χωριού Νασλαβτσέα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά τα παράθυρα πολλών κατοικιών έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας.

Η πρόσβαση στην περιοχή αποκλείστηκε και αυξήθηκαν οι αστυνομικές περιπολίες.

Οι σχέσεις μεταξύ Κισινάου και Μόσχας είναι τεταμένες λόγω της παρουσίας ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας και έχουν αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία εξαρτάται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, έχει δηλώσει ότι θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα απαντήσει στην κίνηση της Μολδαβίας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στις 10 Οκτωβρίου, η Μολδαβία είχε καταγγείλει την παραβίαση του εναέριου χώρου της από τρεις ρωσικούς πυραύλους Cruise, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ