ΚΟΣΜΟΣ

Σεούλ: «Ανεπαρκή τα μέτρα» στη γιορτή του Χαλογουΐν παραδέχτηκε ο αρχηγός της αστυνομίας

Σεούλ: «Ανεπαρκή τα μέτρα» στη γιορτή του Χαλογουΐν παραδέχτηκε ο αρχηγός της αστυνομίας
Θρήνος στη Νότια Κορέα (AP Photo/Ahn Young-joon)

«Ανεπαρκή» παραδέχτηκε ότι ήταν τα μέτρα στον εορτασμό για το Χαλογουΐν στη συνοικία της Ιταεβόν ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Κορέας, Γιουν Χι-γκουν.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι είχαν λάβει «πολλαπλές προειδοποιήσεις» πριν το ποδοπάτημα που άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Πρόσθεσε πως αισθάνεται πως του αναλογεί μερίδιο τουλάχιστον των ευθυνών.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, το ποδοπάτημα στα στενά δρομάκια της κεντρικής Σεούλ όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος στοίχισε τη ζωή σε 156 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 152.

Θύματα ήταν κυρίως έφηβοι και νέοι ενήλικες.

Η αστυνομία γνώριζε πως «συγκεντρωνόταν μεγάλο πλήθος προτού καν συμβεί το δυστύχημα, είχε ειδοποιηθεί πως υπήρχε κίνδυνος και ότι το θέμα ήταν επείγον», αναγνώρισε ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αστυνομίας, παραδεχόμενος πως ήταν «ανεπαρκής» ο τρόπος που η αστυνομία χειρίστηκε τις πληροφορίες στη διάθεσή της.

Το βράδυ του Σαββάτου εορταζόταν το Χάλογουιν για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Αναμένονταν κάπου 100.000 άνθρωποι, όμως, λόγω της ανεπίσημης φύσης των εκδηλώσεων, ούτε η αστυνομία, ούτε οι τοπικές αρχές έλαβαν ενεργά μέτρα.

Η αστυνομία αποφάσισε να αναπτύξει 137 μέλη της στην Ιταεβόν, ενώ 6.500 άλλα είχαν κινητοποιηθεί για την επιτήρηση διαδήλωσης στην πρωτεύουσα στην οποία δεν συμμετείχαν παρά 25.000 άνθρωποι, αποκάλυψαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ